петък, 3 май 2024 г.

Български филм триумфира на кинофестивал в Русия

Игралният филм на режисьора проф. Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“ беше отличен с най-високата награда за режисура, носеща името на Андрей Тарковски, на неотдавна завършилия XXIX  фестивал „Златен Витяз“ – Русия, оповестиха от екипа на НАТФИЗ.

Нека напомним, че филмът беше премиерно представен в България в началото на 2019 г. Месец по-късно пожъна изключителен успех и на премиерата във Варшавския   кинотеатър „Култура“ в Полша.

Сценарият на „Можеш ли да убиваш“ е написан в съавторство с Юрий Дачев и Татяна Гранитова. Лентата е поглед над съвременна България.

Постарал съм се да има и усмивка, и ирония, но има и тъга. Това е моментна снимка на нашия живот. Исках да направя филм, който да стигне и до онези, които управляват кораба, наречен България. Има проблеми, които трябва да се решат днес, а не някога. Това е метафора за съвременна България – какво може да направи един човек, за да живее по-добре.“ / Иван Ничев

Проф. Иван Ничев е възпитаник на Държавната филмова академия за театър и кино в Лодз, Полша, и ученик на Анджей Вайда. Става един от първите асистенти на доц. Христо Христов при разкриването на специалността „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) през 1973 година. Редно е да се отбележи изключителният му принос в създаването и развитието на националната кинематография – 46 години режисьорът Иван Ничев създава прекрасни български филми, а професорът Иван Ничев обучава поколения български кинорежисьори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html