петък, 3 май 2024 г.

Путин и Макрон призоваха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, предадоха Ройтерс и ТАСС. Двамата лидери са разговаряли по телефона по инициатива на френската страна, уточни пресслужбата на Кремъл.

Путин и Макрон са призовали страните в конфликта към максимална сдържаност и незабавно прекратяване на огъня. Те са обсъдили подробно рязкото изостряне на обстановката и са изразили загриженост от продължаващите широкомащабни бойни действия.

Президентите на Русия и Франция са обсъдили бъдещите стъпки, които Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да предприеме за деескалиране на конфликта. Била е изразена готовност от името на лидерите на държавите съпредседатели на Минската група (Русия, Франция и САЩ) да бъде направено изявление в подкрепа на незабавното прекратяване на въоръжените действия и възобновяване на преговорния процес.

По време на телефонния разговор е било отбелязано, че политическите и дипломатическите средства са единственият начин за разрешаване на конфликта.

Обстановката в Нагорни Карабах – анклав на територията на Азербайджан, контролиран от арменци – се изостри на 27 септември. На спорната територия се водят въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения бе обявено военно положение. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни, отбелязва ТАСС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html