петък, 3 май 2024 г.

Започва новата акедемична учебна година

Софийския университет започва новата акедемична учебна година

Най-старото висше училище у нас – Софийският университет „Св. Климент Охридски“ –  официално открива новата академична учебна година. Тържествената церемония ще се проведе на открито, в университетската ботаническа градина, като част от мерките за сигурност. За да не се струпват много хора, на тържеството ще присъстват само студентите от първи курс. Гост на академичната общност ще бъде просветният министър Красимир Вълчев, предаде БНР.

Всички факултети имат свободата сами да изберат начина на провеждане на учебните занятия, обясни ректорът професор Анастас Герджиков:

„Ще започнем главно присъствено, поне за първи курс, а от втори до четвърти курс ще бъде хибридно – или присъствено в природните факултети, където има нужда от практически занятия, или пък в смесено, или онлайн в хуманитарни и обществени науки. В Медицинския  факултет всичко ще бъде присъствено.“

Анастас Герджиков обясни какви са нагласите сред академичния състав:

„Мнозинството се притеснява от това, че при изцяло онлайн обучение, качеството намалява.“

Ректорът изрази надежда до този  сценарий да не се стигне и допълни:

„Най-големият напредък през последните три години  според мен беше в областта на научните изследвания  и научната инфраструктура. И сега, когато ние изграждаме тези центрове за върхови постижения, много се надяваме че епидемията ще свърши, за да можем наистина спокойно да провеждаме научни изследвания.“

Междувременно Президентът Румен Радев ще приветства студентите и преподавателите във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ за откриването на академичната година.

Над 4 500 първокурсници започват обучението си присъствено в най-стария извънстоличен университет. За 57-ата академична година пред паметника на светите братя Кирил и Методий държавният глава Румен Радев ще отправи приветствие към студентите, преподавателите и представителите на академичната общност във Великотърновския университет. По традиция студентите ще произнесат своята клетва, написана за тях от поета и драматурга Радко Радков.

Ректорът проф. Христо Бонджолов и президентът Румен Радев ще открият кабинет за интерактивно обучение и за работа на студенти в неравностойно положение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html