петък, 3 май 2024 г.

Борисов на заседание в Брюксел за Турция, Китай и Беларус

Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври.

В първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация.

Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.

Пред БНТ премиерът заяви в Брюксел, че благодари на ЕК за „изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока“.

По отношение на конфликта на Нагорни Карабах премиерът заяви:

„Особено важно е да се знае и че нашето геостратегическо положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас. Отношенията между Грузия… между Азербайджан и Армения са изключително важни за този регион, ние настояваме незабавно да се прекрати огъня, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения с двете страни, много са ни важни в стокообмена. Така че се надяваме незабавно огънят да бъде прекратен и на масата на преговорите да се реши въпросът в Нагорни Карабах. Както сме и категорично против участието на трети страни в конфликта“.

Премиерът акцентира и на друг конфликт Гърция-Турция-Кипър. По думите му той е изключително важен и за ЕС, и за България. „Така, че считаме, че на базата на диалога, трябва веднага да се приемат необходимите решения“, каза той.

„В същото време – на север от нас – Крим, Украйна, Беларус – там също действително незабавно трябва да се вземат необходимите решения и да се спре този конфликт. В Беларус особено да се направят нови избори и да се реши въпросът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html