неделя, 28 април 2024 г.

Юрий Асланов: Борис Бонев е лицето на модерната левица

 

 

Борис Бонев

Тодор ТОКИН

Знаковата фигура на социологията Юрий Асланов, който е един от най-сериозните анализатори на левицата, посочи столичния съветник Борис Бонев като модерното лице на една различна от БСП европейски тип левица у нас. Това стана веднага след 50-ия конгрес на БСП, след който в новия Национален съвет на БСП не намериха място бившите председатели на партията Сергей Станишев и Михаил Миков, бившият председател на Народното събрание и бивш външен министър Георги Пирински, бившият министър на отбраната Ангел Найденов, дългогодишните депутати Атанас Мерджанов и Георги Божинов, опонентите на Корнелия Нинова за лидерския пост Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Според Юрий Асланов новото ляво е много по-близо до това, което правят Борис Бонев и неговото движение „Спаси София“. Той и поддръжниците му далеч по-ясно от БСП дефинират  акцентите на модерната европейска левица – чудовищното неравенство от началото на века, систематичното унищожение на природата и околната среда и не на последно място, тенденцията към авторитаризъм.

„Те засега  удържат, аз имам поглед върху Столична община, да не попаднат в капана на либералите от Демократична България“, допълва Асланов, припомняйки, че 20 на сто от гласоподавателите на Демократична България са гласували за Борис Бонев на местните избори и не са се съобразили с партийната повеля да дадат вота си за архитект Борислав Игнатов. Според Юрий Асланов новото ляво още не е систематизирано, това е този дух, който витае около протестите в последните месеци.

„Колкото до БСП, не остана и какво повече да се цепи от партията – коментира пред  седмичника „Галерия“ Асланов. – Това с идейните течения го играхме през 90-те години и тогава имаше смисъл –  притиснахме ръководството да извърши някаква същностна промяна. Сега е някаква имитация. Нова партия – разбира се, че няма да правим. Въпросът е дали може да се поддържа огънят известно време жив, за да се даде възможност да се развият новите идеи. Това е добрата новина – че БСП ще пусне малко въздух, за да се появи автентична левица най-после. Аз идеи имам, но това може да стане само без нас. С нас няма шанс. Новите хора? Ами огледайте се на улицата. В България два и половина милиона души се определят като леви по убеждение. Те по никакъв начин няма да припознаят БСП като техен политически представител.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html