понеделник, 29 април 2024 г.

Папата отказва среща с Майк Помпео заради спор за Китай

Папа Франциск.

В рамките на предстоящото посещение във Ватикана държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се срещне с редица високопоставени служители на Светия престол – но не и с папата: според съобщенията в медиите понтификът „отказал“ да разговаря с дипломата на Вашингтон, пише британският ежедневник The Independent.

Според вестника причината за отказа може да бъде критика от ръководителя на Държавния департамент срещу Ватикана във връзка с плановете му да удължи споразумението с Китай, даващо му възможност да играе роля при назначаването на епископи на китайска територия.

Както се отбелязва в материала на вестника, Помпео планира да пристигне във Ватикана тази седмица, за да протестира лично срещу предстоящото подновяване на двугодишното споразумение между Римокатолическата църква и Пекин. Според ръководителя на Държавния департамент на САЩ, подобна стъпка „ще навреди на моралния авторитет“ на Църквата. Предвидено е Помпео да се срещне със секретаря на Ватикана – кардинал Пиетро Паролин и секретаря за връзки Пол Галахър. Папа Франциск, с когото Помпео вече се е срещал миналия октомври, този път няма да преговаря с държавния секретар на САЩ, пише вестникът.

Според съобщенията в медиите самият папа Франциск обяснява отказа си да се срещне с Помпео с факта, че президентските избори в САЩ наближават. Независимо от това, както подчертава кореспондентът на The Independent, критичните изявления на администрацията на Тръмп във връзка със споразумението между Китай и Светия престол биха могли да изиграят роля за решението. Въпреки че няма подробна информация за съдържанието на сделката, според The Independent, благодарение на нея, Ватиканът успя да повлияе на процеса на назначаване на католически свещеници в Китай. Споразумението беше подписано за първи път от страните преди две години, Поднебесната империя успя да одобри двама кандидати за постовете на католически епископи след консултации с Ватикана.

По-рано Помпео се обяви против възобновяването на сделката, тъй като китайските власти продължават да бъдат обвинявани в преследване на граждани заради тяхната религия. „Положението с правата на човека в Китай се влоши драстично при авторитарното управление на Си Дзинпин и това засегна особено вярващите“, пише ръководителят на Държавния департамент в статия, публикувана този месец в списание First Things. По-специално дипломатът отбеляза, че е „надеждно докладвано“ за „принудителна стерилизация и аборт сред мюсюлманите от автономния район Синдзян-Уйгур“, както и за „преследване на католически свещеници и миряни“, цитира думите му изданието.

Както подчертава журналистът, папа Франциск има „забележително“ малко коментари относно нарушенията на правата на човека в Пекин, включително „затварянето на поне милион уйгури и други мюсюлмани в затворническите лагери, където според съобщенията хората са изправени пред глад, изтезания, убийства, сексуално насилие и много други неща“.

„Светият престол има уникална способност – и последващо задължение – да насочи вниманието на международната общност към нарушенията на човешките права, особено когато са извършени от тоталитарни режими като Китай“, пише още Помпео. „В края на миналия век силата на Църквата като доказателство за морал се превърна в източник на вдъхновение за онези, които освободиха Централна и Източна Европа от комунизма и оспориха деспотичните и авторитарни режими в Латинска Америка и Източна Азия. Католическата църква трябва решително и упорито да дава своите уроци на света по отношение на религиозната свобода и солидарност, съпротивлявайки се на неуморните усилия на китайската комунистическа партия да подчини всички религиозни групи на волята на партията и нейната тоталитарна програма“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html