Начало ЖИВОТЪТ Откриха ли осмото чудо на света?

Откриха ли осмото чудо на света?

Група полски водолази се натъкна на дъното на Балтийско море на останките на германския кораб „Карлсруе“, който потъва с товара си през 1945 година по време на евакуация на германци от Източна Прусия, съобщи ТАСС.

По думите на участника в подводните проучвания Томаш Стахура, останките на плавателния съд са били открити на няколко десетки километра от гр. Устка. „Отломките лежат на дълбочина 88 метра и практически са непокътнати. В трюмовете открихме военни коли, порцелан и множество сандъци с неизвестно съдържание“, съобщи водолазът, цитиран от БТА.

Намерените отломки могат да дадат ключова информация за изчезването на легендарната Кехлибарена стая, каза Стахура. Тя е видяна за последен път в Кьонигсберг. Оттам параходът „Карлсруе“ се е отправил на последното си плаване с голям товар, припомня водолазът.

Изследователите ще продължат проучванeто на останките, като признават, че задачата им ще бъде затруднена от голямата дълбочина и отдалечеността на обекта от брега.

Кехлибарената стая се намира в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург. Представлява стая, напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала.

Заради своята красота понякога е била наричана Осмото чудо на света. Създадена е в началото на 18-и век в Прусия. Скоро след направата ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I. Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората световна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната. Точната ѝ съдба все още остава в тайна.