четвъртък, 2 май 2024 г.

Борислав Райчев: „Демократична България“ са в съюз с ДПС

Борислав Райчев

Борислав Райчев е председател на гражданско сдружение „Сила“ от 2013 г. Организацията е активна от 2011 г., като води началото си от протестите срещу високата цена и монопола при горивата.

В течение на следващите години фокусира дейността си в антимонополна борба срещу ЧЕЗ, EVN, „Енергопро“, ВИК, „Топлофикации“ в различните области.

През последните години „Сила“ започва да се занимава и пряко с политика. Сформира инициативни комитети, издигали са кандидат за президент, както и за кмет на столицата, изградили са партията на Николай Бареков. След като той предава принципите и обещанията си, гражданското сдружение го напуска.

 

Участвате ли на протестите в момента, г-н Райчев?

Протестите започнаха много правилно, но се промениха през последните 2 месеца. Участвахме и дори имахме палатков лагер, издигнат срещу президента и неговите действия. Но с това не казваме, че подкрепяме кабинета. Искаме и алтернатива на него. Последните 2 месеца се отклонява вниманието от нормалността на протеста и се насочва към политическото издигане на нова формация със стари муцуни. Затова се отдръпнахме и премахнахме своя палатков лагер, за да не нагнетяваме излишно напрежение. Една част от протестиращите явно подготвят политически проект с президента.

Повечето протестиращи мислят ли като вас?

Срещнахме голяма подкрепа и добро отношение. Но подкрепата идваше предимно от хората над 50 г., от интелигентни, работещи и мислещи граждани. Те подкрепяха исканията ни и към президента, и към кабинета.

Споменахте лица от протеста, които се готвят за политическа кариера. Кои са те?

Отровното трио са едни от тях, но сметките им ще се окажат грешни. Наскоро направихме своя вътрешна статистика. Според нея те събират под 1% за евентуални избори. В началото тръгнаха мощно и гръмко заради напрежението от кризата с КОВИД-19, а и президентът наля масло в огъня. Хората сами запалиха недоволството си, но това не значи, че подкрепят Отровното трио. Над 2 месеца вече тези хора омаловажават желанието на хората за промяна и изтикват своите политически амбиции.

До какво ще доведе протестът?

Няма да доведе до алтернатива. По всичко личи, че се е създала агресия вече. 3 пъти се опитват да наричат протестите си въстания. От историята ни знаем, че въстанието е нещо геройско, а те по-скоро пият кафета и хвърлят бутилки. Кръчмарска работа. Футболна работа. След мач се случват подобни неща. Не виждам как интелигентен човек би си завел семейството на подобен протест. Протестът хули и обижда, но не дава насока и предложения. Дали ще хулим Борисов, Караянчева или някой друг – няма значение. Трябва да дадем алтернатива. Излизат и „Да, България“ и оплюват и те, но без да дават решения.

Алтернативата за мен е да се сформират млади структури в страната – с членове до 40 г., които са се родили между индустрията и интернета. Те знаят какво е било и какво може да бъде. Твърде младите и твърде старите не мисля, че могат да доведат до желан резултат.

Откъде би дошло финансиране за създаването на подобни структури?

С дарения няма да стане. Това вече е обидна дума, особено в политически контекст. А и никой човек не би си отделил от парите, за да дава на политически проект. Едва ли много хора ще дават по 100 или 200 лв. на месец от и без това малкия си бюджет. Но ще има много работа, всеки с разум споделя мнението, че пътят на България е към ЕС и НАТО. Затова ще търсим помощ от Европа. Ще се свържем с представителството на ЕС в България, за да помогнат финансово за изграждането на един такъв независим политически проект. Може и да предоставят вече изградена своя структура в страната, за да подпомогне развитието на тези млади хора.

Ние също имаме идея как да участваме в следващия политически сезон, но не искаме да бъдем употребени. Да ни ползват, за да вземат 1-2% и да ни захвърлят. Разбира се, в началото ще започнем с лични средства, но в един момент ще трябват сериозни ресурси. Ще търсим фондове и организации от Европа също така.

Какви са целите и приоритетите на „Сила“?

Ще положим усилие за промяна на действащи закони, които не са адекватни. Ето прост пример: законът за моторни каски. Никъде в закона не е упоменато, че каската трябва да е за мотор, а не за ски или тротинетка. Такива закони са много у нас. Ще положим усилия и относно младите хора, тяхното връщане в страната и даване на шанс за развитие.

Никъде в страната няма частни агенции, няма частни звена за намиране на работа на младите хора – независимо дали си специалист, или необразован. Например студент, който има 2-3 свободни дни в седмицата, да може да си намира почасово и от ден за ден работа. Но понеже няма такива места в България, ако нямаш постоянен трудов договор, не можеш да работиш такова нещо. По цяла Европа ги има, само тук не.

Тези места започват с пари от държавата, като се дава възможност на хората с опит да ги управляват. Ние имаме доста специалисти в нашата организация и сме много наясно къде ни куца всичко. Тази агенция е приспособима и за хора в пенсионна възраст. Има много фирми, които се нуждаят от работна ръка няколко дни в месеца. Договорът е между работника и агенцията, както и между фирмата и агенцията. Тя е посредник. Това ще даде грандиозно развитие на работещите у нас. Компаниите постоянно търсят работна ръка.

Какви са идеите ви в областта на образованието и съдебната реформа?

В нашето сдружение има доста хора, завършили в чужбина. Те ще ни дадат насоката, по която се работи по света. В България нито един университет не ви учи как да станете собственик на фирма. Как да създавате бизнеси. Никъде не се преподава това, нито в УНСС, нито другаде. Само ги учат как да работят за някого. На Запад се гледа детето в какво е добро, какви са му интересите и как да се развие в тази насока. Не да се затрупва с излишен материал за учене. На един художник не му трябва физика. И обратното. Образованието трябва да мине към създаване, не към работене.

Съдебната система е най-трудният момент на Прехода. Тя си е на практика същата от комунизма насам. Корупцията там е много дълбока. „За кокошка няма прошка, а за милиони няма закони“. Имаме нужда от външна намеса. Европа трябва да се намеси. Само у нас не е стъпвал европейски крак, за да разгледа подробно системата ни и делата ни. Нека дойдат специалисти от ЕС и САЩ, които да проучат, да посочат грешките и да дадат решенията. Това е и в техен интерес. Ние сами не можем да се справим, твърде дълбоко сме затънали в калта. Ако Гешев си отиде, ще дойде друг, същият или по-лош. Трябва да ни се прати някой отвън.

Кои партии подкрепяте от тези в парламента, но и от тези извън него?

Нито една. Към момента единствените, които ни пасват по убеждения, но само по убеждения, подчертавам, са ГЕРБ. Но те са абсолютна каша като партия. Все някой от тях ги дъни. Може би е заради разцеплението между Борисов и Цветанов. Може би заради кавгата между Борисов и Радев.

Партиите извън парламента също са много зле. Мая Манолова е заобиколена от бивши парламентаристи. Те са звено, което винаги е било на изчакване. Слави Трифонов – от чалгата в политиката. За мен той беше най-добрият телевизионен водещ в България, но ме предаде, като направи партия. Не го подкрепям. „Демократична България“ са в съюз с ДПС. Ако влязат в парламента, ще си проличи много бързо. Прокопиев имаше дела, бе подведен под отговорност, но изведнъж го изчистиха.

Нима ГЕРБ не комуникират с ДПС?

ГЕРБ също комуникират с ДПС, но ме питате за партиите извън парламента. Това, че се карат явно, не значи, че тайно не комуникират. Ние искаме да дадем нова, млада, неопетнена алтернатива. Повечето хора на протеста сега таят омраза. И те не знаят защо. Но това, че ти ще дойдеш на власт, не значи, че ще оправиш държавата. Трябва да се види дали Божков е спонсорирал част от протестите, дали не е имало и други задкулисни намеси. Президентът трябва също да си понесе отговорността.

Как смятате да работите по последните си две искания?

Ще направим отново палатков лагер пред президентството, ще предизвикаме дискусия по градовете. Защо протестите в страната утихнаха? Само в София останаха. Да не би да им свършиха парите за останалите места? Да не би там да не са недоволни? Ако наистина имаше гражданско недоволство, Борисов щеше да си е отишъл за 3 дни.

Искате да кажете, че в страната няма недоволство срещу случващото се в държавата и ГЕРБ?

Може би има, но никой не прави нищо. А и президентът обърка доста хората. Той ги разедини, вместо да ги обедини.

В кои градове могат да се намерят офиси на „Сила“?

Седалището ни е в София, но имаме структури в повечето големи областни градове. В 15 от тях. Имаме и официален сайт – silnisme.bg. Точно сега е свален от видимост и го обновяваме. Но имаме много страници в интернет и който иска, може да ни намери, дори във Фейсбук. Аз също съм с 2 профила там и всеки ми пише на лични.

От какви хора имате нужда в гражданското сдружение?

Хора с опит от Европа, които да приложат наученото в България. До 40-45-годишни. Имаме нужда и от хора, които не са били в политически формации.

Но сдружението преди е участвало в политически проект – този на Бареков.

Ние изградихме неговата партия, да. Тогава той беше още журналист, не политик. Идеята ни беше да изкараме едно ново и неопетнено лице. Работихме 2 години с него, докарахме му добра подкрепа – 12% на евроизбори и 6% на парламентарни. Справихме се перфектно за толкова кратко време. Но пътят на общата ни посока се промени. Той направи съюз тайно, без да ни казва. Обедини се с Ковачки и ние напуснахме платформата. Повече не сме комуникирали.

Страхувате ли се, че ако отново издигнете някое лице на политическата сцена, то ще ви предаде като Бареков?

Ще подкрепим човек, с когото имаме договор черно на бяло. Да се знае за какво се борим и подкрепяме. Ако мръдне от него, спираме подкрепата. Това е нашата гаранция.

Какво послание имате към българите?

Ние сме един немалък народ, по целия свят има много от нас. Последните 30 г. основната ни функция е да бягаме от България. За мен е най-хубавото място, но много хора не издържаха психически. С омраза няма да направим нищо. Трябва с личен пример и работа. Може и премиерът, и президентът да имат лоши черти, но само да ги хулим – няма да стане така. Трябва да има градивна критика, да даваме алтернативи и да действаме. Не да мразим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html