събота, 4 май 2024 г.

Руското външно министерство: Ще има ответни мерки

Обявяването от София на сътрудници на руското търговско представителство за персона нон грата ще нанесе вреда на двустранните отношения. Това се казва в декларация на Министерството на външните работи на Руската федерация, разпространена от ТАСС.

„Изразяваме съжаление във връзка с решението на официална София да обвини сътрудници на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения – се подчертава в декларацията. – Гледаме на това като на преднамерен опит за нанасяне вреда на конструктивните руско-български отношения“.

МВнР на Русия допълва, че по-късно ще бъдат обявени ответни мерки.

В декларацията се припомня, че на 23 септември съветникът на посланика на Руската федерация в София Михаил Барилович е бил извикан в българското Министерство на външните работи и му е било съобщено решението да бъдат отзовани от България двама руски дипломати. Потвърдено е било, че руснаците са се занимавали с разузнавателна дейност в България от 2016 г, събирайки информация за плановете за модернизация на Българската армия и поддържане в техническа готовност на военната техника.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html