понеделник, 29 април 2024 г.

Българското кино в прегръдката на Рим

За тринадесети път Рим се превръща в домакин на българското кино. В дните между 25 и 27 септември в Casa del Cinema в Рим жителите на града и неговите гости ще могат да се срещнат с множество български игрални и документални филми.

Зад всичко това стоят усилията на Българския културен център в Рим в лицето на шармантната и ненадмината в любовта си към киното Жана Яковлева, която заедно с Борислава Чакринова въпреки ковид кризата успяха да доведат и тазгодишното издание на инициативата докрай.

Сред акцентите в програмата тази година е филмът на Георги Тошев – „Монолог“, където той е режисьор и съсценарист, заедно с Ема Константинова. Филмът е посветен на 75-годишнината на големия български актьор Стефан Данаилов. Така с магията на киното Стефан Данаилов ще оживее пред италианската публика, за да разкаже за своите делници.

Във филма са включени кадри и фотографии от личния архив на артиста и от фонда на Българската национална филмотека (БНФ). Сред тях са ценни документални кадри, заснети през 60-те и 70-те години по време на снимките на „На всеки километър“, „Иван Кондарев“ и други филми, превърнали се в класика.

„Монолог“ е реализиран през 2017 г. със съдействието на Арто+, ShortCut и БНФ.

Повече за предстоящите италиански премиери на българското кино виж тук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html