понеделник, 29 април 2024 г.

Спартак Паскалевски подрежда изложба с трансформации

Експозицията от живопис и рисунки „Трансформации“ на проф. д.и.н. Спартак Паскалевски ще бъде представена в изложбените зали „Рафаел Михайлов” във  Велико Търново на 25 септември.

Според проф. Румяна Златанова интересът на художника към различните степени на преображения се отнася към багрената материя и рисунъчния процес, към взаимните им превръщания, определящи характера на колорита, както и към динамиката на формите и структурирането им в пространството. В много-образните трансформации авторът е съхранил специфичния им енергиен и изразен потенциал.

С други думи – Спартак Паскалевски подрежда поредната си изложба, в която със средствата на живописта и рисунката ни повежда в собствените си размишления за границите на изкуството и неговите възможности днес като инструмент за разговор. Заиграващ се всякога в онова, което съ-творява с философското, а в частност с естетическото, днес авторът, ни предлага да се потопим в една изложба, която „носи идеята за цвета като звук и за звука като цвят в различни асоциации и вибрации. Те представят прераждането или човекоподобното осъществяване“.

Да, всичко звучи прекалено сложно и неясно, това е в стила на Спартак Паскалевски, който е художник и изкуствовед, но всъщност става дума за изкуство, което действително провокира съзерцание и размишление. Отвъд софистицираното говорене, което, навярно, повече отблъсква, отколкото да приобщава.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Община Велико Търново и може да бъде разгледана до 14 октомври.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html