Начало АРТ АФИШ Бившата мис на малкия град се завръща на сцената

Бившата мис на малкия град се завръща на сцената

През вече далечната 1999 г. известният ирландски драматург Мартин Макдона за първи път се яви в България с пиесата си „Бившата мис на малкия град“. Режисьор на спектакъла беше Пламен Марков, а на сцената стъпи шеметната Мария Каварджикова, която за изумителната си игра дори бе удостоена с наградата „Аскеер“. През годините творчеството на Макдона привлече погледа и на други български режисьори, като Явор Гърдев например. Става дума за неговата незабравима и до днес постановка на „Пухеният“. Любовта към драматурга не стихва и днес заглавието „Бившата мис на малкия град“ е подложено на нова интерпретация.

Пиесата този път става част от програмата на Младежки театър „Николай Бинев“, а режисьорският прочит е на директора на институцията – Владимир Люцканов. Преводът на български е на Мариана Мелнишка – преводач с огромен опит, чието име стои зад преводите на култови заглавия като „Портокал с часовников механизъм“, „Какво видя кучето и други истории“ и 3 романа от поредицата „Хари Потър“.

Сценографията е дело на Венелин Шурелов, който е реализирал успешни изложби, интерактивни инсталации, дигитални проекти, пърформанси и множество примери за прекрасна сценография. Отличен е с награди с „Аскеер“ и „Икар“ за сценография. Венелин е сценограф на два от спектаклите, които Младежки театър „Николай Бинев“ реализира през 2019 г. – „Аз, Фойербах“ и „По-полека“.

Костюмограф е Елица Георгиева, която ще продължи забележителната си работа в Младежки театър „Николай Бинев“ след като беше част от екипа на спектаклите „Като трохи на прозореца“, „Еквус“, „Специални поводи“, „Лунните деца“, „По-полека“ и „Bai Ganyo“!

Колкото до актьорския състав на спектакъла „Бившата мис на малкия град“, в него са привлечени Искра Донова, Николай Владимиров, Николай Луканов и Станка Калчева. Именно те ще трябва да ни разкажат историята на една самотна около 40 години жена, която се опитва да се справи с приумиците на сърцето – за първи, а навярно и за последен път има шанса да се отдаде на любовта. Отдаване, което е придружено с множество колебания и проблеми.

Премиерните спектакли са на 23 и 27 септември от 19 ч. в камерната зала на театъра.