петък, 3 май 2024 г.

Съвместни учения „Бърз тризъбец“ на САЩ и Украйна

 

Снимка: интернет

Украйна и Съединените щати започнаха съвместни военни учения, два дни след като Русия също стартира военни маневри в Беларус с участието на беларуски сили. Американското посолство в Киев съобщи, че ученията „Бърз тризъбец“ се провеждат на полигона край Яворив в Западна Украйна и включват 4000 военнослужещи от 10 държави. От посолството допълват, че ученията показват силата на американско-украинското стратегическо партньорство и „ангажимента за повишаване бойната готовност в сложна оперативна обстановка“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че на всяка среща с международни лидери той подчертава, че войната на изток е заплаха не само за Украйна, но и за сигурността и стабилността на всички страни в Европа и света като цяло. Зеленски благодари на международните партньори за тяхната последователна подкрепа за Украйна в сдържането на руската агресия и за засилването на военните способности на страната.

Във вторник руски и беларуски военни започнаха съвместни учения в района Брест край беларуската граница с Полша. Тяхната цел е действия срещу терористични групи и те не са насочени срещу други страни, съобщи руското военно министерство, цитирано от агенция „Интерфакс“.

Отношенията на Киев с Москва се влошиха рязко през 2014 г, след като Русия анексира полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в Донбас.

Отношенията между Украйна и Беларус също се обтегнаха, след като украинските власти осъдиха президентските избори, на които Александър Лукашенко бе преизбран, определяйки ги като „нечестни и несвободни“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html