събота, 4 май 2024 г.

Банкомати таксуват 110 лв. за теглене, държавата опитва да ги спре

Как изглежда един от „скъпите“ банкомати. Снимка: Офнюз

Банкомати на компанията „Юронет Сървисис“ ЕООД таксуват по 110 лв. за едно теглене клиентите си. В момента от тях има 28 на брой по морето, в столицата и на някои граници.

Оказа се, че държавата е безсилна към момента да ги спре. Затова Министерството на финансите и БНБ обсъждат промени в закона, за да спрат ужасната практика, предава „Офнюз“.

Засегнати са най-вече чужденци, защото машините таксуват скъпо, ако сметката е във валута, различна от българския лев.

Според Ананиев трябва да се конкретизират изискванията за информация относно алтернативните варианти за теглене и реалната цена на услугата, както и да бъдат въведени мерки за ограничаване на възможностите за подвеждане на клиента.

Той уточни, че „Юронет“ не злоупотребява само с българските граждани и туристи, ами оперира в цяла Европа. ЕС обсъжда как да спре тази практика, без да нарушава правилата на свободния пазар.

БНБ е правила проверка по повод сигнали, свързани с дейността на дружеството. При нея е установено, че компанията е изпълнила всички нормативни изисквания за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, посочени в чл. 50 и чл. 54 от Закона за платежните услуги и платежните системи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html