неделя, 5 май 2024 г.

„Галъп“: ГЕРБ и БСП равни при избори днес, 59% искат оставка

Снимка: „Галъп Интернешънъл“

„Галъп“ публикува резултатите от своето социологическо изследване, според което ГЕРБ и БСП са с почти изравнени резултати, ако изборите се бяха провели днес.

БСП би взела 13,5% от гласовете, а ГЕРБ 13,2%. Партията на Слави Трифонов е трета с 8,3%. ДПС е със 7,6%. „Демократична България“ с 5,2%, а коалицията на ВМРО и НФСБ с 2,7%.

Манолова с нейното движение „Изправи се БГ“ е с 2,2%, ВОЛЯ е с 1,8%. „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов не получава и 1%.

29,4% от всички имащи право на глас са заявили, че няма да гласуват. „Не подкрепям никого“ биха отметнали 6,8%.

Снимка: „Галъп Интернешънъл“

Затвърждава се подкрепата за протестите. Блокадите обаче не са се понравили на хората. Доверието във властта остава ниско.

Идеята за нова конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани, се казва още в изследването, проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души.

59% от българите искат оставка на правителството и нови избори. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят. 2/3 от запитаните подкрепят протестите.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят, посочват от „Галъп Интернешънъл“.

Снимка: „Галъп Интернешънъл“

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото. Слави Трифонов има 30% доверие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html