неделя, 5 май 2024 г.

Депутатите на „Воля“ бранят Марешки, БСП иска оставката му

Снимка „Дарик нюз“

„Долу ръцете от Веселин Марешки!“ Това каза народният представител от ПГ на „Воля“ Пламен Христов в декларация от името на групата. Заедно с него на парламентарната трибуна се качиха и депутатите от „Воля“, които носеха бели тениски с надпис  „Аз съм Марешки“.

Депутатите на осъдения ефективно на 4 години затвор за рекет зам.-председател на парламента заявиха подкрепата си за него и го обявиха за невинен.

„Призоваваме българските граждани, които виждат и осъзнават цялата схема на случващото се, да не се поддават на манипулациите и да подкрепят Веселин Марешки, както той беше и е до тях вече 30 години. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел. Онези, които умишлено заблуждаваха хората, че „Воля“ е някаква патерица на управляващите, следва сега да си дадат сметка какво всъщност се случва“, заяви Пламен Христов.

Той предупреди депутатите, че ако мълчат, утре всеки един може да бъде дискредитиран и притиснат с подобни манипулации, и се обърна към тези, които злорадстват, да не бързат да се радват.

„Рано или късно доброто побеждава. Случаят с Веселин Марешки ще бъде тест за цялото ни общество. Кой на чия страна е. Дали има смелост да защитава истината, или избира страната на изгнилата система“, каза Христов.

Веднага след това БСП призова „Воля“ да оттеглят Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание, а ако не го направят, ГЕРБ да внесат такова предложение. Това каза в декларация депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това сринатата репутация на парламента. Присъдата на Марешки е поредното потвърждение на политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало, тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на Народното събрание“, каза още Вигенин.

Той предложи на  „Воля“ да оттегли Веселин Марешки като зам.-председател на Народното събрание и или да остави стола празен, или да излъчи друг представител в ръководството на парламента. Ако тази стъпка не бъде предприета, БСП ще настоява председателят на парламента да защити авторитета на Народното събрание и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html