петък, 3 май 2024 г.

Понякога изкуството е много бледо в сравнение с истинския живот

На 16 и 17 септември от 19 ч. в Галерия ЕТЮД в София ще бъде представен спектакълът „Методът на Госпожа Лидия“ с участието на актрисата Лидия Стефанова. Той се осъществява по идея на една от най-добрите съвременни български хореографки Галина Борисова, която от години работи мълчаливо и със завидно постоянство, отвъд всякакво щение за слава и многолюдие край нея.

Провокирана от думите на Стъдс Търкъл, че понякога изкуството е много, много бледо в сравнение с истинския живот, Галина Борисова създава едно представление, което се разгръща в камерна атмосфера, занимавайки се с дребните на пръв поглед неща; като това да си измием зъбите, да подредим нещата, да си припомним нещо. Имена, образи и наблюдение разкриват частично едно човешко поведение, което философски и без колебание трябва да приемем. Представление за тежката артилерия на познанието и несломимия търсачески дух. Стига хората да не пречат, човешкият живот би могъл да бъде чудесен.

Какво се случва, когато живеем в изолация, понеже светът вече няма какво повече да ни каже? Когато птиците не са част от съдбата ни, а са само текст в монолог на една актриса. Какво се е случило или не се е случило в живота ни, или какво е да си Лидия? И всичкото това подреждане и пренареждане за какво е, когато ни се мълчи или говори, но нямаме добър сценарий? Какво е когато кучето ти е умряло, а котката не обича Джамбазови? Едно приключение в крайно подходящ момент, в който е задължително да присъствате. „Методът на Г-жа Лидия“ е вторият съвместен проект на хореографа Галина Борисова с актрисата Лидия Стефанова.

Представленията се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с галерия ЕТЮД.

Галерия ЕТЮД е едно от алтернативните пространства на столицата, в което се случват изложби, лекции и дискусии свързани с визуалните изкуства, съвременен танц и театър, представяне на книги, образователни програми – курсове, прожекции, пърформанси и всякакви други събития, свързани със съвременното изкуство. Адресът е ул. „Цанко Церковски“ 34.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html