събота, 4 май 2024 г.

Тийм е новият господар на US Open

Доминик Тийм показа изключителен характер, за да се превърне в първия тенисист, печелил финал на US Open от изоставане от 0-2 сета и да прибави трофей №1 от Големия шлем към колекцията си.

Австриецът се наложи в петсетов епичен сблъсък срещу Александър Зверев, завършил 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(6).

Във финалния сет германецът с руски корени сервира за успеха при 5:3, но допусна спад.

Във тайбрека Тийм пропиля два мачбола, но при третия бе безпощаден.

За австриеца това беше 4-то участие на финал в Големия шлем. Той става първият от

Стан Вавринка (2016), различен от Джокович, Надал и Федерер, който взима Мейджър трофей.

В общите срещи Тийм вече води с 8-2 победи над добрия си приятел Зверев.

Двубоят беше много оспорван и тества издръжливостта и волята на двамата. Зверев завърши с 15 аса, но и 15 двойни грешки, които оказаха голямо влияние. При победителя показателите бяха 8 аса и 8 двойни грешки.

Съперниците имаха повече непредизвикани грешки, отколкото уинъри – 65 за Саша срещу 52 и 55/43 на сметката на шампиона.

„Целият си живот посветих на този момент“, каза Тийм след финала, а гласът му трепереше. „След такъв мач ти се иска някак да имаше двама победители, защото и двамата го заслужавахме. Но в тениса няма как да стане“, каза австриецът.

„Поздравявам Доминик за първата от много титли, които ще спечели. Беше тежка битка, искаше ми се да беше пропускал повече. Ето, че аз съм втори. Последните години не бяха лесни. Вървим по правилния път и един ден ще вдигна трофея. Благодаря на организаторите за осъществяването на това събитие. Никой не очакваше, че то е възможно да се случи в сегашната ситуация. Те свършиха чудесна работа. Важни хора липсват в публиката. Благодаря на моите родители. Те винаги са били до мен през всички трудни моменти. Липсват ми. Вярвам, че те ме гледат от вкъщи и се надявам един ден да им донеса трофея“, заяви през сълзи Зверев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html