сряда, 1 май 2024 г.

Нева Кръстева застава отново пред органа в зала „България“

Българската органистка проф. Нева Кръстева се завръща на сцената на зала „България“ на 13 септември след близо 20-годишно отсъствие, съобщават от Софийската филхармония.

Концертът е от 19 ч. и в него ще прозвучат шедьоври на органовата музика от Лист, Букстехуде, Бах, Шостакович и Месиен. Събитието е част от Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.

От БНР съобщават любопитния факт, че по време на месеците на изолация Нева Кръстева не прекъсна своите всекидневни репетиции в зала „България“, съобразявайки се с всички предписани мерки. Тези репетиции не позволиха залата да заглъхне напълно и създаваха усещане за живот и оптимизъм, че хубавото предстои, разказват от филхармонията.

През последните години органът в зала „България“ звучи рядко, а когато все пак бъде организиран органов концерт, то често той е оставен в ръцете на музиканти с подозрителни качества като органови изпълнители. Ето защо завръщането на Нева Кръстева пред органа в една от най-престижните у нас музикални зали е истинско музикално събитие.

Кариерата на Кръстева започва в средата на 70-те години на ХХ век, когато е монтиран настоящият орган, превърнал се в символ на зала „България“ и на класическата музика. Именно тя е първият музикант, имал честта да свири на него. Следват множество концерти и записи, превърнали я в най-известния български органист.

Нева Кръстева е от семейството на музикалния историк и публицист Венелин Кръстев и пианистката и музикален педагог проф. Люба Обретенова-Кръстева. Майка ѝ е сестра на Александър Обретенов и Светослав Обретенов. Тя завършва Московската държавна консерватория с музикознание и орган, владеенето на който усъвършенства при известния органист Иржи Рейнбергер в Прага и след това в Цюрих. Тя е организаторът на първия клас по орган у нас. Член е на Баховото общество в Лайпциг.

Репертоарът ѝ обхваща както музиката от епохата на Барока и Романтизма, така също и върху музика от ХХ век.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html