неделя, 28 април 2024 г.

Отбелязват 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на художника Иван Димов. Но не каква да е изложба, а с оригиналните илюстрации на художника към поемата на поета „Палечко“, която е написана през 1943 г.

В експозицията е разкрита цялостната работа на художника по текста – фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт. Всички те са показани за първи път през далечната 1978 г. в Обща художествена изложба „Илюстрация“. Нещо повече – още тогава те впечатляват журито и Иван Димов е удостоен за работата и по тях с наградени с премия.

Вероятно там са забелязани и от Валери Петров, който малко по-късно предлага с тях да бъде илюстрирано изданието на книгата „Палечко“ през 1981 г. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие – Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на Валери Петров: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук”.

В изложбата подредена в Галерия-книжарница София Прес са включени 22 оригинални илюстрации. Те дават рядката възможност на зрителите и специалистите да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи.

Организаторите поясняват, че „всички сме чували максимата, че за деца се пише толкова добре, колкото за възрастните, само че още повече. Вероятно и с илюстрирането е така.“

Художникът Иван Димов си спомня Валери Петров като „взискателен, прецизен и отговорен„, а на своя страна поетът пише за него:

…Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени… Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски  покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график – едно от качествата му, които го правят художник от световна класа.“

Изложбата отваря врати за посетители на 16 септември и може да бъде разгледана до 13 октомври.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html