Начало КУЛТУРА Теодор Ушев започва снимки на българска фентъзи антиутопия

Теодор Ушев започва снимки на българска фентъзи антиутопия

Илюстрация към филма

Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев започва снимките на своя първи пълнометражен игрален филм.

Лентата е с работно заглавие „φ1.618“ и е екранизация, базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров.

Самият Теодор Ушев съобщи новината:

„И така, на славната дата 09 септември стартираме едно ново вълнуващо за нас предизвикателство, което се надяваме да превърне в интересен филм за вас. Български фентъзи-антиутопия филм. Ако искате да знаете повече за това приключение, последвайте ни на официалната страница на „φ1.618“

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова.

Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент заедно с Орлин Руевски.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас.

Ушев доби най-голяма слава, когато през 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ в категория късометражен анимационен филм.

Дори преди това обаче той е утвърдено име в киносредите. Филмите му печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция.

През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран“.