четвъртък, 2 май 2024 г.

Теодор Ушев започва снимки на българска фентъзи антиутопия

Илюстрация към филма

Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев започва снимките на своя първи пълнометражен игрален филм.

Лентата е с работно заглавие „φ1.618“ и е екранизация, базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров.

Самият Теодор Ушев съобщи новината:

„И така, на славната дата 09 септември стартираме едно ново вълнуващо за нас предизвикателство, което се надяваме да превърне в интересен филм за вас. Български фентъзи-антиутопия филм. Ако искате да знаете повече за това приключение, последвайте ни на официалната страница на „φ1.618“

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова.

Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент заедно с Орлин Руевски.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас.

Ушев доби най-голяма слава, когато през 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ в категория късометражен анимационен филм.

Дори преди това обаче той е утвърдено име в киносредите. Филмите му печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция.

През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html