четвъртък, 2 май 2024 г.

В Испания сменят имена на улици, кръстени на Хуан Карлос

 

Снимка: интернет

В Испания започна кампания за преименуване на улиците в градовете, носещи името на крал Хуан Карлос I , който от 1975 г. беше начело на испанската държава, а през 2014 г. отстъпи трона на сина си, крал Фелипе VI .

Тази кампания засяга общини, на които са на власт радикални леви сили или регионални националисти – баски и каталунци. Те обясняват действията си с обвиненията в корупция, които наскоро бяха изказани срещу бившия монарх. Както самите обвинения, така и свързаното с тях преименуване се приемат нееднозначно в испанското общество.

Витория, столицата на баската автономия, стана пионер в преименуването. Там, благодарение на усилията на националисти – поддръжници на баската независимост – улица „Хуан Карлос I“ сега е кръстена в чест на Международния ден на жената. На улица „8 март“ беше преименувана и една от основните пътни артерии на Хихон, най-важният град на Астурия. Последната промяна бе инициирана от лявата популистка партия „Подемос“.

Корина Ларсен, бившата любовница на Хуан Карлос. Снимка: интернет

Междувременно на Хуан Карлос, който сега е на 82 години, не е повдигнато официално обвинение, каза Карлос Посо, професор по политически науки в Университета в Мадрид в интервю за „Дойче Веле“. И припомни, че „упреците във вестниците“ за корупция се основават на материалите по делото на любовницата на бившия крал, гражданка на Федерална република Германия Корина Ларсен.

В началото на юли Върховният съд на Испания започна разследване срещу Хуан Карлос във връзка със сключена сделка за изграждане на скоростна железопътна линия от Мека до Медина. Преди месец бившият държавен глава на Испания уведоми сина си крал Фелипе VI за своето решение да напусне страната, като уточни, че остава на разположение на прокуратурата. Замесеният в голям корупционен скандал бивш крал се намира в Доминиканската република, съобщи първоначално АВС. После се оказа, че бившият крал е в изгнание в 7-звезден хотел в Абу Даби.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html