понеделник, 29 април 2024 г.

Българското кино на гости в Париж

За четвърта поредна година френската столица става домакин на българското кино от 18 до 20 септември. Българите в Париж и френската публика ще може да се срещне в три дни с два пълнометражни филма родно производство, както и с много късометражни и документални филми.

Около прожекциите ще бъдат организирани и културни срещи и обмени, чрез които публиката ще може да погледне през очите на младите таланти, създали филмите, до техният поглед върху българското общество.

Филмовата панорама ще може да бъде видяна в кино Christine cinéma club.

От екипа на фестивала на българското кино в Париж уточниха, че „тази година имаме удоволствието да имаме като партньор българската кампания PBT EU Ltd., създатели на софтуера за субтитри Subtitle Next.“ Благодарение на тях голяма част от филмите, представени на това издание, ще бъдат субтитрирани на френски.

В програмата е селектиран и документалният късометражен филм на Петър Вълчев „Монолог в антракта“. Историята се фокусира върху портрета на българската примабалерина Веса Тонова.

А Веса Тонова наистина има какво да ни разкаже, защото талантът ѝ е забелязан, къде ли не по света. Така на Международния конкурс – Джаксън, САЩ, 1986, се класира на четвърто място. Удостоена е двукратно с Награда за постижение на балетна двойка в младша възраст с партньор Владимир Роже на Международния балетен конкурс във Варна (1986, 1988), с Награда за партньорство и Награда за изпълнение на модерна хореография от Международния балетен конкурс във Варна (1990), финалистка на конкурсите в Осака (1988) и Москва (1989).

Вдъхновен от талата ѝ Петър Вълчев – в ролята си не само на режисьор, но и на сценарист и оператор, създава своето филмово бижу. Филмът е заснет само за шест часа по време на пиесата „Лебедово езеро“ в Софийската опера и балет през 2014 г.

Въвежда ни в самотната гримьорна на потъналата в спомени и мисли Веса, която разказва за себе си. В тези много интимни моменти, когато тя споделя на живо, времето е спряло. Изповедта ѝ е заснет в малката гримьорна по време на антракта и между сцените, където тя не играе. През този кратък период от време тя прави своето най-искреното признание за живота си.

Четвъртото издание на Фестивала на българското кино в Париж се провежда под мотото „Вяра, надежда и любов“, а филмът на Петър Вълчев за прекрасната Веса Тонова действително разкрива важността на тези три толкова прости съставки. Три съставки, които придават смисъл на цялото ни битие.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html