неделя, 28 април 2024 г.

Повече от 100 души бити и арестувани в Минск

 

В неделя бе най-внушителната демонстрация срещу Лукашенко. Снимка: интернет

Полицаи и хора в камуфлажни униформи биха и арестува повече от 100 души в беларуската столица Минск и други градове по време на протестите срещу президента Александър Лукашенко, които се проведоха за четвърти пореден уикенд.

В столицата Минск полицаите натовариха демонстранти в камиони в близост до президентския дворец, като преди това пръскаха със сълзотворен газ и размахваха палки. Служителите на силовите структури, разположени в столицата, бяха снабдени с водни оръдия и бронирани коли. Метростанциите в столицата пък бяха заобиколени с бодлива тел и прегради. В мрежата бяха публикувани клипове на насилието. В един от тях се виждат маскирани, които разбиват кафене и извеждат хора от него. В Минск демонстрантите бяха над 100 000 – повече, отколкото през предходните уикенди.

В събота активистката Олга Ковалкова стана последната, която заяви, че се е приютила в съседна Полша на фона на заплахите от затвор. Снимка: интернет

Протестни акции под общото заглавие „Марш на единството“ се проведоха на цялата територия на Беларус. Въпреки тежката охрана десетките хиляди хора се противопоставиха на дългогодишния президент Александър Лукашенко и настояха да подаде оставка след преизбирането му на 9 август на фона на твърденията за фалшифициране на бюлетините. От тогава насам масовите вълнения доведоха до смъртта на най-малко четирима души и до стотици ранени, докато правителството се опитва да смаже протестите. Редица опозиционни фигури избягаха от страната. В събота активистката Олга Ковалкова стана последната, която заяви, че се е приютила в съседна Полша на фона на заплахите от затвор.

 

За решаване на настоящата криза Беларус се нуждае от национален диалог, заяви върховният представител на Еевросъюза по външната политика Жозеп Борел. За пореден път впечатляващите масови демонстрации в Минск и други градове показват решимостта на беларуския народ да постигне своите свободи, права и демокрация. И всичко това – въпреки арестите, сплашването и насилието от страна на беларуските власти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html