събота, 27 април 2024 г.

56 ден на протестите: Бомби срещу полицията, палатките са разрушени – LIVE

След днешните сблъсъци с полицията пред новата сграда на парламента, които не доведоха до оставката на правителството, и тази вечер – 56-та подред, протестиращи се събраха край Министерски съвет, продължавайки своето „Велико народно въстание“ вече повече от 12 часа. Събрали са се хиляди, може би най-много от началото на недоволството, които не спират да скандират „Оставка!“.

Напрежение имаше около 18 часа, когато три полицейски кордона се наредиха пред сградата на бившия Партиен дом. Организаторите на протестите от Отровното трио призоваха жени и деца да се подредят пред полицаите. Демонстрантите започнаха да освиркват служителите на реда и да хвърлят яйца по зданието. Започнаха скандирания към полицаите „Свалете каските“, предаде БНТ. Към 18:30 ч, след призивите на протестиращите, униформените свалиха щитовете си, а гражданите ги аплодираха. На първа линия останаха служители с жилетки с надпис „Антиконфликт“. Тогава протестиращите жени започнаха да прегръщат служителите на реда. Един от демонстрантите завърза като шал националния трибагреник на врата на един от тях. След това и други полицаи взеха като подарък от демонстрантите националните знамена и си ги вързаха за униформите. Минути преди 19 ч. пък майки от „Системата ни убива“ подредиха пред полицейския кордон на бул. „Дондуков“ инвалидните колички на техните деца, вързани с вериги.

След това протестиращите се хванаха за ръце – в знак на това, че са обединени в своята кауза – оставка на кабинета и главния прокурор Иван Гешев. Към 20 часа обаче напрежението отново се засили и към сградата пак полетяха яйца и кенчета с бира. Около 21 ч. няколко младежи, дегизирани с маски и очила, започнаха да хвърлят бомбички. В отговор – жени от протестиращите се подредиха пред полицията, за да спрат провокаторите. Един от организаторите на протеста от Отровното трио – адвокат Николай Хаджигенов, заяви, че най-вероятно сред събралите се има провокатори. Затова и останалите са направили жива верига между полицията и протестиращите. След поредното хвърляне на бомбички, двама от протестиращите бяха изведени от полицията. Служителите на реда отново застанаха са с щитове и каски в отбранителна позиция. „Събирането на подписите (за внасянето на проекта на ГЕРБ за нова Конституция – б.р.) отново показа, че те целят единствено да протакат, да се задържат на власт още няколко месеца, да правят нови избори, които да си купят и да бъдат отново на власт. 160 подписа за свикване на Велико народно събрание е абсурдно да бъдат събрани. Въстанието продължава. Ще стоим тук, докато не чуят гласа на народа“, коментира един от основните протестиращи – Светослав Трайков, цитиран от bTV. „През 2007 г. на този площад звучеше Одата на радостта, влязохме в ЕС, където има ценности – свобода, равенство, братство. Днес има само ценности от чекмеджето на Борисов“, заяви Арман Бабикян от Отровното трио, който се обърна и към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: „Ако наистина сте опозиция, напуснете този срамен парламент!“. „Ако до утре сутринта няма оставки, няма да имат спокоен ден. Тук ще бъдем до победата на нашето въстание“, закани се пък проф. Велислав Минеков.

Към 22 часа на площада пред Партийния дом навлязоха ултраси от футболните агитки. Към полицаите отново полетяха бомбички и пиратки. В отговор униформените се събраха на едно място, а в този момент протестиращите сами разбиха палатковия лагер в триъгълника…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html