понеделник, 29 април 2024 г.

Чешкият премиер иска България, Румъния и Сърбия в Шенген

 

Снимка Пресцентър на МС

 

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви на Стратегическия форум в Блед, че е необходимо възможно най-скоро да се приемат България, Румъния и Сърбия в Шенгенското пространство. Чешкият премиер заяви това, защитавайки позицията си, че в момента сигурността е най-важна, предаде пресцентъра на Министерския съвет.

„Бойко пази по-добре границите, отколкото от някои наши колеги в Шенген. Те защитават нашите граници“, каза той, сочейки Борисов.

Вече 15 години Стратегическият форум в Блед е платформа за дискусии на лидерите от Югоизточна Европа, които търсят решения за преодоляване на предизвикателствата пред съвременните европейски общества. Тази година, поради пандемията, се провежда при специални условия и има съкратена програма. Той се провежда в комбинация между физическо присъствие на участниците и видеоконференции. На него присъстват премиерите на Чехия, Хърватска, Унгария, България, Италия, президентът на Сърбия, управляващият директор на МВФ, президентът на МОК, заместник-помощник държавният секретар на САЩ.

Всяка година събитието събира държавни и правителствени ръководители, външни министри и представители на международни организации, които обсъждат актуалните предизвикателства в региона на Югоизточна Европа и търсят решения за преодоляването им. Тази година темата на Стратегическия форум е „Предизвикателства и възможности пред света след COVID-19; Съседи-региони-глобален свят – партньори или съперници?“.

Словенският премиер Янез Янша се обърна към присъстващите на форума и, наред с други неща, заяви, че следващата година ще бъде период на Брекзит и че е необходимо да се намери баланс на силите. „Ще се изправим и пред икономическите последици от коронавируса, но за щастие, на добра основа благодарение на споразумението, прието от Европейския съвет през юли“, каза той.

Сръбският президент Александър Вучич е поискал повече зачитане от ЕС, а хърватският премиер Андрей Пленкови подчерта, че поради пандемията председателството на ЕС функционира практически от 10 март и че липсват срещи лице в лице с други лидери.

Преди официалната дискусия унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ЕС е в беда, тъй като не е защитил позицията си в световната икономика. „Сега е трудно за гражданите на ЕС да разберат, че вече не сме лидери. Сега това са САЩ и Китай“, каза Орбан.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html