неделя, 28 април 2024 г.

Проф. Овчаров с ново голямо откритие на Перперикон

Снимка: Проф. Николай Овчаров

Археологът проф. Николай Овчаров съобщи, че е направил ново голямо откритие при древния град Перперикон.

Става въпрос за епископската резиденция от VI в., откъдето в епохата на император Юстиниан Велики е управляван духовният живот в целите Родопи.

„След 5-годишно търсене ние предположихме, че тя се намира от запад на огромната трикорабна базилика, разкрита в южното подградие на Перперикон през 2016 г. Читателите знаят, че това е най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкривана до наши дни. Ще припомня, че тя е дълга почти 40 м и е украсена с монументални колонади и каменна пластика“, посочи Овчаров пред „Фокус“.

„Засега са разкрити няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив. Нагоре те да се издигали на два или три етажа с прецизно оформени от каменни блокчета стени. Във вътрешността на отделните помещения се влиза през двукрили врати, чиито прагове и страници са издялани в скалния масив. Както подобава на подобни църковни резиденции от раннохристиянския период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през следващите години.

Сред сградите на епископската резиденция блести уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя. Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7.50 м. От изток в нея се е влизало през правоъгълно преддверие, отворено навън чрез тържествена двукрила врата. Монументалната постройка е от типа на така наречените кръгли сгради или ротонди. Такива са проектирани още в Античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим – храм на всички езически божества“, добави проф. Овчаров.

„С приемането на християнството в началото на IV в. с форма на ротонди се строят главно мавзолеи на известни личности. Такива са гробният мавзолей на майката на император Константин Велики, Елена; мавзолея на император Галерий в Солун; прочутата ротонда „Св. Георги“ в София и други. Може би най-близката аналогия на кръглата сграда от Перперикон е мавзолеят на готският крал Теодорих Велики в Равена, издигната през 520 г. Вероятно нейното предназначение е било да приеме тържественото погребение на някои заслужил епископ на важния град – духовно средище на Великата планина“, заяви той.

„Монументалната епископска базилика и резиденцията не случайно се появяват на широката южна тераса през VI в. Тогава християнството в Родопите окончателно е победило и именно по това време се налага изграждането на такъв величествен ансамбъл. Известно е, че преди години в Акропола на Перперикон бе открита най-ранната християнска църква, намирана до този момент и датирана в самото начало на V в. Установи се, че там е проповядвал епископът-кръстител на траките в Родопите, видният християнски мисионер Никета Ремесиански. Непосредствено до неголямата еднокорабна базилика бе разкрит и скромният каменен дом на епископа-кръстител. Неголемите размери на храма и епископската къща са нормални за ранното християнство, когато висшите свещеници са водели умерен живот“, посочи професорът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html