събота, 4 май 2024 г.

ДПС каза твърдо „не“ на ГЕРБ

ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция на Република България и  и няма да гласува за свикването на Велико народно събрание. Това обяви председателят на ДПС и на парламентарната група на движението Мустафа Карадайъ, който прекъсна заседанието на ръководството, за да обяви позицията.

Мотивите са, че проектът на ГЕРБ за нова конституция е пореден удар срещу демокрацията и държавността. В него са отречени основните човешки ценности свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, каза Карадайъ.

Проектът за нова конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип, продължи той. Според него проектът категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт. „Нова конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно време“, обясни Карадайъ. Според него „трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди“.

Нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане върховенството на правото и да доближат българския конституционен модел до най-добрите европейски образци.

Това заяви председателят на ДПС. Той отказа да отговаря на въпроси и обяви, че заседанието продължава.

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция и Велико народно събрание

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция и Велико народно събрание

Публикувахте от Novini.bg в Понеделник, 31 август 2020 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html