събота, 4 май 2024 г.

Японският премиер Шиндзо Абе подава оставка заради болест

Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе ще подаде оставка, заяви неговият говорител, цитиран от „Ройтерс“.

65-годишният Абе страда от улцерозен колит. Политикът е най-дълго управлявалият премиер на Страната на изгряващото слънце.

През 2007 г. премиерът отново подаде оставка заради рязко влошаване на здравето си. Той страда от болестта, която засяга червата, откакто е юноша.

Абе има репутация на традиционалист, който раздвижи японската икономика със своя агресивен подход, известен като „абеномика“. През неговото управление парите за отбрана и армията бяха повишени значително. Той също така преразгледа Член 9 от конституцията, който забранява на армията да изпълнява каквато и да е друга функция освен отбранителна.

Мандатът му изтича на 21 септември 2021 г. Засега не се очаква да разпусне правителството, като той ще бъде сменен на поста. Абе желае да се опита да изкара докрай мандата си, но после задължително ще се оттегли от политиката.

При обявяване на оставката му обаче веднага ще наложи гласуване вътре в неговата партия, за да бъде сменен като неин президент. Следва парламентарно гласуване за нов премиер, който ще заеме поста до септември 2021 г.

Наскоро Шиндзо Абе въведе рекорден пакет от стимули, за да помогне на домакинствата и бизнеса на страната да преминат през пандемията. Той обаче среща все повече критики за това как се справя с коронавируса в Япония. Предполага се, че нарастващото напрежение е една от причините да подаде оставка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html