петък, 26 април 2024 г.

Близнашки да е премиер – един все по-възможен вариант

Калоян Константинов

Проф. Георги Близнашки да е премиер? Абсурд, ще си кажете, но изглежда, че той не мисли така. Кризата в управлението се задълбочава с всеки изминал ден и невъзможни на пръв поглед сценарии започват да изглеждат все по-реални.

Последният епизод от политическия цирк е ситуацията с правосъдния министър Данаил Кирилов. След като изготви предложението на ГЕРБ за нова конституция, той подаде своята оставка на 26 август.

За пореден път обаче Борисов прехвърли топката на патриотите – заедно щели да решат дали да приемат оставката. По думите на Валери Симеонов и Емил Димитров-Ревизоро това няма как да стане. Но да видим, при тях всичко е предпоследно. А и един човек, ако е решил да си ходи, няма как да го спрат.

Но това не е най-важното. Интересното е кого гласяха от ГЕРБ за следващ правосъден министър. По информация на „Антени“ това е Близнашки. Самият той заяви на 28 август, че категорично няма да приеме.

И е прав. Защо му е да става министър в един провален кабинет, който е на броени дни от оставката. Като да си купиш фабрика на 8 септември. Освен това ще се насади на пачи яйца с некадърната конституция, предложена от ГЕРБ.

Близки до юриста посочват, че има и друга причина (освен здравия разум, разбира се) той да откаже поста. По-високи амбиции от министерските.

Близнашки да е премиер или президент

Какво може да е повече от един министър, за което Близнашки да има възможност (на теория, тъй като патриарх и главен прокурор няма как да стане). Възможностите са 3: премиер, президент и еврокомисар.

Третото отпада, тъй като там мачът е игран и следващият сезон на европейската политическа шампионска лига е далече. Мандатът на Радев изтича догодина и ще се яви на нови избори. Към момента обаче той почти сигурно ще ги спечели, изследванията са категорични. Освен ако не се случи нещо наистина чудовищно с имиджа му.

Все пак не е невъзможно Близнашки да е кандидат за президент на ГЕРБ, тъй като кризата с кадрите в партията е ужасяваща. Спомнете си само, че Цецка Цачева беше последният избор на Борисов за президент. Майко мила.

Тук стигаме до най-вероятната опция към момента: Близнашки да е премиер. Веднъж той вече беше служебен министър-председател в периода 6 август – 7 ноември 2014 г. Тогава Росен Плевнелиев, който дори не дишаше без изричното съгласие на Борисов, го назначи на поста.

Патриотите категорично заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, в което премиер да е Николай Младенов. Дипломатът е сочен от вси страни за наследника на Борисов на поста, ако подаде оставка в това правителство. Нещо, което почти сигурно ще се случи.

Това ни оставя с юриста като възможен избор. Той е информиран човек, надали ще се гласи за нещо, което е само в неговата глава. Макар че да е премиер в този кабинет не е мъдър ход по същите причини, поради които и да е министър.

Затова е логично амбициите му да е премиер да са за следващ кабинет след предстоящите избори (вероятно извънредни). Дали ще го издигне ГЕРБ, или БСП тогава – ето това е истински интересен въпрос, на който нямам отговор. Да не забравяме все пак какви са корените на Близнашки и колко политически гъвкав е той спрямо ГЕРБ, БСП и ДПС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html