петък, 26 април 2024 г.

Близнашки става правосъден министър на мястото на Кирилов?

Професор Георги Близнашки. Снимка: интернет

По информация на „Антени“ проф. Георги Близнашки е най-вероятният бъдещ министър на правосъдието.

Той би трябвало да замени Данаил Кирилов, който вчера подаде оставка от поста. Засега Бойко Борисов все още не е приел оставката му, тъй като желае да я обсъди със своите коалиционни партньори от НФСБ и ВМРО.

Напоследък ГЕРБ страда от липса на подготвени кадри и това се видя в скорошните рокади в кабинета. Възможно е патриотите да предложат свой човек за позицията, но е малко вероятно Борисов да се съгласи, тъй като възгледите им за нова конституция срещат някои разминавания.

Близнашки е логичен избор поради своите авторитет, юридически опит и симпатии към управляващите. Той беше назначен от Росен Плевнелиев за служебен министър-председател в периода 6 август – 7 ноември 2014 г.

Кой е проф. Близнашки?

В момента е преподавател е по право в СУ. За кратко е бил наблюдател в Европейския парламент и евродепутат от БСП, а също така и член на Конституционната комисия. Той е и един от авторите на настоящата Конституция. Юристът е на мнение, че България има една от най-добрите конституции в Източна и Западна Европа. Политическата обстановка у нас и в Европа обаче се е променила и би било редно най-висшият закон в страната да се съобрази с това.

Изборът му за правосъден министър ще е логичен, тъй като в последно време той е силен поддръжник на ГЕРБ и на идеите за нова конституция. Близнашки даже предлага още по-радикални промени в нея – президентът да не се избира от хората, а от Народното събрание.

„Това, което направи премиерът, е много силен политически ход, защото принуди всички, които по време на протестите повдигнаха темата за Велико народно събрание и нова конституция, да се определят кой за какво се бори. Премиерът ускори хода на политическите събития, защото паралелната държава готвеше авторитарен вариант на Конституцията“, заяви наскоро той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html