събота, 27 април 2024 г.

Страшилището на властта Валдес Радев започва работа в bTV

Един от колажите на Валдес Радев с Каракачанов. Снимка: Фейсбук

Навръх своя рожден ден, 24 август, сатирикът Валдес Радев обяви, че започва нова работа: в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ по bTV.

Радев придоби популярност, след като на 29 януари 2020 г. Нова телевизия прекрати изненадващо неговия договор. Режисьорът бе отдал 19 години от живота си на медията, която го изрита за броени минути.

Съкращението му дойде като част от поредица уволнения в телевизията след придобиването ѝ от братята Кирил и Георги Домусчиеви, които са смятани за близки до властта. „Нова“ скоростно се отърва от някои от най-знаковите си и опозиционно настроени имена.

Валдес Радев. Снимка: Фейсбук

Сред тях бяха водещата на съботния сутрешен блок Мирослава Иванова, репортерите Галя Щърбева, Живко Константинов, Мария Йотова, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Марин Николов, продуцентът Дарина Сарелска, покойната вече Силва Зурлева и още много други. На тяхно място дойдоха кадри от медии, свързвани с властта и по-конкретно Делян Пеевски – „Канал 3“, „ТВ7“.

В цялата тази поредица логично дойде редът и на Валдес Радев, чиито колажи и карикатури, осмиващи властта, са хит в социалните мрежи и медиите. Бойко Борисов, Делян Пеевски, Красимир Каракачанов (той „приши“ торбичката от „Билла“ към образа на министъра на отбраната), Николай Бареков, Ангел Джамбазки, Иван Гешев, Цветан Цветанов, Ахмед Доган – всички те паднаха жертва в творчеството на Радев.

Това явно не се е харесало на новите чорбаджии в „Нова“, които само си търсели повод да се освободят от него. Такъв идва, когато на 21 януари опозиционната медия „Свободна Европа“ публикува интервю със сатирика, в което той казва:

„Бунтът за мен е 7-8 хил. човека с по една лопата в ръце, но сме прекалено заети с това да се мотаме наоколо, да се почесваме и да се чудим как така се случи всичко това.“

„ДПС, вика, действат по друг начин, действат отзад.“ Снимка: Валдес Радев/Фейсбук.

Досега Валдес Радев е бил режисьор на свалените от екрана на „Нова“ предавания „Часът на Милен Цветков“ и „Господари на ефира“. И двете отличаващи се с хапливия си език и критичен тон към властта. Бил е изпълнителен продуцент на различни външни продукции.

Присъединяването му към предаването на Цитиридис може да значи, че шоуто ще поеме към по-конфронтационен курс на фронта на хумора. През своя първи сезон шоуто нарочно странеше от сериозни политически коментари, заядици и скечове, за разлика от своя предшественик – предаването на Слави Трифонов.

Колаж на Валдес Радев. Снимка: Фейсбук

През последните месеци bTV беше нарочена от властта за опозиционна телевизия. Премиерът дори стигна дотам, че лично да я нарече „Божков ТВ“. В тази ситуация изглежда, че каналът няма друг избор, освен да приеме ролята си на медийна опозиция и да запретне ръкави. Наемането на Валдес Радев го доказва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html