вторник, 30 април 2024 г.

Иван Гешев: Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина

 

Снимка БТА от сайта на БНР

„Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина, с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на свободата Васил Левски.“

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на Националното съвещание на прокуратурата на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежкото нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз“, което се провежда в резиденция „Бояна“.

„Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти – едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние, и други – за останалите българи. Така, както беше десетилетия. Защото решихме проблема с телефонните измами, защото намалихме кражбите и грабежите за първите 5 месеца от тази година с над 20 процента. Защото правим всичко възможно хората да живеят без страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания. Или че ще бъдат убити, изнасилени или запалени в къщите си“, подчерта в обръщението си Иван Гешев по повод „атаки от всякакъв характер, обиди и какво ли още не“ към прокурорите и техните семейства.

По уведомления на прокуратурата са замразени над 3 милиарда лева, и то без последните медийно известни дела от началото на годината, каза още обвинител №1.

Той заяви, че е спрян процесът България да се превърне в бунище, „спряхме горенето на опасни отпадъци и заравянето им в нашата земя, с което някои печелеха милиони с цената на здравето на всеки българин“, заяви Иван Гешев. „Арестуваме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящи ги служители на най-високо ниво в правоохранителната система“, добави той.

Гешев отбеляза, че за пръв път след демократичните промени, че са повдигнати обвинения на министър и заместник-министър от действащо правителство и още един куп чиновници на различни нива в държавната йерархия.

Снимка от сайта на БНР

Насрочената за 11 часа национална среща на прокурорите, организирана от обвинител №1 Иван Гешев, започна под засилена полицейска охрана. Полицията е повече от демонстрантите, които са организирани от младежката организация на „Да, България!“. Те посрещнаха прокурорите с  възгласи „Мафия“ и „Оставка!“

„Главният прокурор се връща от отпуск. Извикал е 700 прокурори и следователи в резиденция “Бояна”, Дом 2 за жив щит и демонстрация на сила. Гешев твърди, че така иска да защити независимостта на прокуратурата. Ние пък искаме да му кажем, че настояваме за неговата оставка и за реформи в прокуратурата.

Нека го посрещнем и му припомним какво скандират свободните граждани над 45 дни: Гешев е позор! Оставка“ – с този призив организаторите анонсираха проявата си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html