петък, 26 април 2024 г.

МОН ще намали скандалните заплати на ректорите из страната

Проф. Борислав Юруков. Снимка: pirinnews.com

Тези дни OFFNews извади на светло скандалните заплати на ректорите на редица държавни университети в страната.

Сред тях най-голямо впечатление прави ректорът на Югозападния университет, проф. Борислав Юруков, с 16 000 лв. месечна заплата. След него е ръководителят на Икономическия университет във Варна – проф. Евгени Станимиров – със заплата от 9830 лв. на месец.

За сравнение, месечното възнаграждение на ректора на Софийския университет е 2670 лв.

Министерството на образованието не е ясно какво е вършило през годините досега. Явно всичко друго, но не и работата си. Едва днес то се е сетило да погледне скандалните заплати на ректорите и да ги намали.

Това ще стане чрез нова наредба, която ще направи възможно МОН да определя заплатите на ректорите, а не те сами на себе си.

 

„Още в началото на 90-те години на миналия век е избран един краен модел на академично самоуправление. Ректорът се избира вътре от академичната общност. В крайна сметка, често се получава дефицит на лична отговорност, едно капсулиране на висшите училища. Тези възнаграждения на ректорите са изцяло функция на академичната автономия, на това колко взима един професор в съответното учебно заведение, но и функция на чувството за благоприличие на съответните ректори“, коментира пред бТВ министър Красимир Вълчев.

Министърът засегна и темата за коронавируса и новата учебна година. Първият учебен ден ще е присъствен за всички. След това отделни деца ще могат да учат от вкъщи срещу медицински документ.

По-голям проблем е липсата на резервни учители. В учебната ни система от години насам има недостиг на преподаватели, който става все по-сериозен с напредването на възрастта на сегашните.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html