събота, 27 април 2024 г.

Правителството подава оставка на 2 септември, ако не свика ВНС

Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС

Правителството на ГЕРБ подава оставка на 2 септември, ако не успее да събере достатъчно гласове в парламента за свикване на Велико народно събрание.

Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева пред bTV.

Според нея новата конституция, предложена от ГЕРБ, е добра и критиките са необосновани – като тези за отслабване на президента и контрола върху главния прокурор.

Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, каза тя.

Захариева отбеляза, че Румен Радев се държи не като президент, а като лидер на опозиционна партия.

Томислав Дончев, от своя страна, потвърди пред „Нова“, че оставка на правителството ще има, ако останалите политически сили не ги подкрепят на 2 септември.

Той смята, че предложената от ГЕРБ конституция удовлетворява всички искания, но в случай на недоволство – може да се преработи малко:

„Опасно е всички да мислят по един и същ начин. Нормално е да се търсят кусури, но трябва да гледаме каква е същината. А тя е опит всички обществени процеси, включително и напрежението, което е натрупано в обществото, да намерят изказ в това предложение за промяна. Няма как след подобен низ от напрежение промените да са само персонални. Казахме, ако персоналните промени – оставката на целия МС, са залогът за мира в страната, такива промени ще има. Но няма как да стане само с персонални промени. Трябва да се променят правилата и начинът, по който функционира демокрацията.“

По-рано днес говорителят на ЦИК съобщи пред БНТ, че се подготвят избори с машинно гласуване. За тях нямало пари, но имало обещана подкрепа от държавата. Дончев изтъкна, че машинното гласуване не е панацея.

То нямало да спре купуването на гласове, но може да помогне при сгрешени бюлетини.

„Проблемът е друг – текстовете в Изборния кодекс са непрецизни. Не е уточнен типът машини. Не е ясен редът на придобиване на машините. Не е записано и кой отговаря за придобиването на машините. Предложените промени изглаждат тези несъвършенства. Ще са необходими около 10 000 машини, но е трудно да се каже колко ще коства това на държавата. Машинното гласува не е 100% сигурно“, каза вицепремиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html