петък, 26 април 2024 г.

Обвиняват „Йейл“ в дискриминация на бели и азиатци

Американското правителство твърди, че един от най-престижните университети – „Йейл“ – дискриминира неправомерно кандидат-студенти с бял цвят на кожата, както и кандидати от азиатски произход, съобщава Би Би Си.

Обвиненията идват в резултат на 2-годишно разследване на Министерство на правосъдието. Според властите университетът от т.нар. Бръшлянова лига е нарушил закона за гражданските права в процеса на приемане на студенти.

Правосъдното министерство заплаши, че ще заведе дело срещу университета, ако той не предприеме „оздравителни“ мерки.

От „Йейл“ отхвърлиха категорично обвиненията.

Администрацията на президента Доналд Тръмп е противник на т.нар. утвърдителни действия. Програмите, които бяха подкрепени от бившия президент Барак Обама, се стремят да засилят приемането на недостатъчно представени малцинства, по-специално испанци и афро-американци.

В доклада на Министерството на правосъдието, публикуван в четвъртък, се казва, че макар Върховният съд да позволява на университетите, които получават финансиране от данъкоплатците, да използват расата като „един от редицата фактори“ по време на кандидатстването, то „използването на расата като фактор от страна на „Йейл“ е всичко друго, но не и ограничено“.

„Йейл“ използва расовата принадлежност на много нива от процеса на кандидатстване, което мултиплицира ефекта на този фактор върху вероятността кандидатът да бъде приет“, се казва в съобщението.

„Йейл“ категорично отхвърли заключенията на доклада с уточнението, че документът е финализиран преди университетът да може да предостави цялата информация, поискана от Министерството на правосъдието.

„Ако правосъдното министерство проучи цялата информация и погледне на нея задълбочено, ще види, че практиките на „Йейл“ абсолютно съответстват от десетилетия на прецедент на Върховния съд“, се казва в съобщение на престижниото учебно заведение.

Университетът заяви, че има предвид много фактори по време на процеса на приемане и заяви, че няма да промени процедурата на кандидатстване „въз основа на такова безсмислено, прибързано обвинение“.

„Йейл“ е основан на 9 октомври 1701 година. Намира се в гр. Ню Хейвън, щата Кънектикът, третото по основаване висше училище на територията на съвременните Съединени американски щати (след Университета на Уилям и Мери и Харвардския университет). В частния университет има 3619 преподаватели и 11 593 студенти. Сред възпитаниците му са Бил Клинтън, Уилям Тафт, Джералд Форд, Хилари Клинтън, Джордж У. Буш, Дик Чейни, Оливър Стоун, Мерил Стрийп, Пол Нюман, Едуард Нортън, Джоди Фостър, Миа Фароу, Сигърни Уийвър.

„Бръшляновата лига“ възниква като спортна организация, но отдавна е синоним на отлично академично ниво. Включва 8 висши учебни заведения: Харвардски университет, Принстънски университет, Йейлски университет, Колумбийски университет, Университет „Корнел“, Пенсилвански университет, Университета „Браун“ и Дартмутски колеж.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html