събота, 4 май 2024 г.

Полският премиер иска спешна среща на върха на ЕС заради протестите в Беларус

Полският премиер Матеуш Моравецки направи предложение за извънредна среща на върха на ЕС относно ситуацията в Беларус, за да се потушат протестите в страната, съобщава РИА „Новости“.

снимка: eTurboNews

„След президентските избори в Беларус, които се проведоха на 9 август 2020 г., властите използваха сила срещу своите граждани, които искат промени в страната. Трябва солидно да подкрепим беларусите в стремежа им към свобода“, заяви Моравецки.

Писмото на полския премиер е адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По-рано на 10 август членът на полския парламент Роберт Тишкевич заяви, че страната му не вярва в честната победа на Лукашенко в изборите.

Масовите протести в Минск и други градове на Беларус започнаха след приключването на гласуването на президентските избори в републиката, чийто последен ден се състоя на 9 август. Според официалните данни действащият глава на Беларус Александър Лукашенко печели 80,23 процента от гласовете, докато основният кандидат за опозиция Светлана Тихановская едва 9,9 процента. Гражданите не вярват в победата на Лукашенко, който се кандидатира за шести мандат и управлява без промяна от 1994 г.

В първата си реч Лукашенко заяви: „Трябва да има само една политика – хората!“.

снимка: АП

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html