събота, 27 април 2024 г.

Маските на открито станаха задължителни в Париж

От понеделник, 10 август, във френската столица Париж носенето на маски става задължително, съобщи France 24. Това ще важи за бреговете на река Сена и по канала Сен Мартен, също така и за откритите пазари и други места, където има значително струпване на хора.  „Ще поискаме носенето на маски да стане задължително на многолюдни места на открито и където спазването на разстояние между хората е трудно”, заявиха от кметството.

На 29 юни Ан Идалго подкара втори мандат като кмет на Париж. Снимка от сайта на БНР

Властите в Париж взеха това решение в събота с цел да задържат броя на случаите на заразени с коронавирус във френската столица.  През последните дни случаите в града нарастват с 400 на денонощие, като особено са застрашени хората на възраст между 20 и 30 години.

За нарушителите на заповедта глобата е 135 евро.

Според данни на университета Джонс Хопкинс от 9 август във Франция има  235 хиляди случая на заболяване от COVID-19, от които повече от 30 хиляди са завършили със смърт.

Полицията заяви, че заповедта ще се прилага за хора над 11 години в „открити пренаселени зони“. Експертите предупреждават, че Франция може да загуби контрол над коронавирусната пандемия „по всяко време“. Няколко града, като Ница и Лил, са въвели свои собствени допълнителни мерки, които правят носенето на маски задължително в определени зони на открито.

Според Reuters популярните туристически обекти като Айфеловата кула, Триумфалната арка и Елисейските полета не са изрично споменати сред зоните, където носенето на маски става задължително.

Снимка: dunavmost

Конкретните зони за носенето на маски на открито ще бъдат уточнени допълнително, в тях ще попаднат и някои гъстонаселени градове-сателити на Париж, населени с хора с ниски доходи.

Още на 21 юни Франция въведе задължителното носене на маски в магазините и банките.

В събота в луксозният курорт Сен Тропе на френската Ривиера бе въведено  задължително носене на маски на открито, което може да отрезви настроението в града, прочут с изисканите си и разкрепостени плажни партита, предаде Асошиейтед прес.

Общо  в света до момента са заразени 19 637 506 души, от COVID-19 са починали 726 781. Оздравелите са 11 939 109 души.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html