вторник, 30 април 2024 г.

„Маркет линкс“: Слави и Мая Манолова по-харесвани от Борисов

Слави Трифонов и Мая Манолова, които ще се явят на следващите избори, са по-харесвани от Бойко Борисов и Христо Иванов, но ГЕРБ продължава да е първа политическа сила според последното социологическо проучване на „Маркет линкс“ по поръчка на бТВ.

Ако изборите бяха днес, Мая Манолова има огромен шанс да влезе в парламента при очаквана избмирателна активност от около 55-60 на сто.

При избори сега ГЕРБ има 15,2% подкрепа, партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, е втора политическа сила с 15% одобрение, БСП – трета (13,5%). „Демократична България“ има повече подкрепа от ДПС – 6,6 срещу 6,3%. „Обединени патриоти“ са с 3%, а формацията на Мая Манолова „Изправи се“ – 2,6%.

„Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен, в подобна ситуация бяхме през 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението“, каза социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.
По думите му кабинетът „Борисов 3“ е може би в най-ниската точка. Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока, посочи той.

Според социолога в ситуацията на COVID-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство. „Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали“, смята Живков.

По думите му това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа криза в страната.

„Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме“, каза още социологът.

По думите му политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията.

Според проучването, ако изборите бяха сега, 15,3% няма да гласуват или не знаят, докато 75,7% ще гласуват.

Социологическото проучване е национално представено. Проведено е сред 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София. То е направено в периода 28 юли – 3 август 2020 г. по метода на пряко лично интервю и онлайн анкета.
още по темата – тук

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html