петък, 19 април 2024 г.

Лилана: Ние сме заложници, а не обвиняеми

снимка: Веселин Боришев

Певицата Лиляна Деянова, по-известна с творческия си псевдоним Лилана, излиза от ареста и остава под домашен арест.

Това реши днес Апелативният специализиран съд, след като преди седмица тя бе оставена в зад решетките от по-долната инстанция, като мотивът тогава бе, че може да се укрие или извърши ново престъпление.

Още тогава обаче адвокатът й Николай Хаджигенов заяви, че ще обжалва.

Ние с Мартин не сме обвиняеми, а заложници, заяви днес в съда Лилана.

До днес Лиляна Деянова бе с най-строгата мярка “задържане под стража”, постановена от състав на Специализирания наказателен съд въпреки категоричната медицинска експертиза и показанията на вещото лице, че здравословното й състояние се влошава от условията в ареста. Лиляна има 3 операции на гръбначния стълб. При извършения преглед, постановен от съда, се установи, че има 2 възпалени прешлена.

Всички медицински лица, участвали в изготвянето на експертизата, бяха категорични, че оставането в ареста крие риск за живота й. Състоянието й изискваше постоянно движение, специфични упражнения, физиотерапия. Това беше абсолютно невъзможно при 24-часов строг тъмничен режим, спане на метална койка и при цялата влага в ареста.

Към нея и съдружника й Мартин Димитров се прилагаха невиждани мерки за сигурност – килиите им бяха заключени с допълнителен катинар, като при всяко отваряне присъстват по 7 човека, които снимат и с камера. Подобно нещо се е случвало само по време на предварителните арести на Братя Галеви, казват охранителите в затвора.

Очаква се по-късно Лилана да направи изявление.

Тя бе задържана на 25 април по подозрение за участие в ОПГ за злоупотреби с евросредства. Още при първите разпити основните въпроси бяха свързани с Васил Божков.

„Познавам го отдавна. Никога не съм търсила неговата помощ. Моят бизнес няма нищо общо с него. Разбирам, че някой смята, че прокуратурата ме е задържала заради подозрения, че сме близки. Това не ми се струва никак нормално в една правова държава“, каза на 13 май от ареста Лилана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html