Начало БЪЛГАРИЯ Ден 23. Арестуваха Петър Кърджилов на Орлов мост

Ден 23. Арестуваха Петър Кърджилов на Орлов мост

След възникнало напрежение между възрастна гражданка, преминала през надписа на Орлов мост, направен с трева, и словесни престрелки между нея и протестиращите се стигна до първия арест след разпъването на палатковите лагери.

По време на живото включване на bTV пред камерите беше закопчан с белезници Петър Кърджилов от Движение „Зелено“, който е на Орлов мост вече две нощи.

„Помощ, боли ме“, крещеше през цялото време Кърджилов, докато униформените го отвеждаха до буса на полицията.

Възрастната госпожа обвини протестиращия, че е пиян и проявил агресия, като я залял с чаша вода. Тя самата уточни, че хората на Орлов мост нямат право да са там, нарушават правата й, а тя самата е гласувала за правителството на ГЕРБ.

„От един час размахва бастуна, искаше да ни удря, тя е провокатор“, каза пред bTV една от протестиращите. Дори допусна, че е пратена от Нова ТВ.

Арестът беше заснет с телефоните на някои от протестиращите, един от които лидерът на „БОЕЦ“ Георги Георгиев.

Кърджилов не успя да си вземе личните документи от палатката.

Малко по-късно ще има брифинг на Столичната дирекция на полицията.

Кой е арестуваният?

Д-р Петър Кърджилов е на 33 години от гр. София. Бакалавър по връзки с обществеността, магистър по електронни медии и доктор по обществени комуникации и информационни науки. Работи като експерт по връзки с обществеността в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Има 9-годишен стаж в публичната комуникация и медиите и над петнайсет години активист за защитата на човешкото здраве и българската природа. Член е на Съюза на учените в България и Националния съвет на партия „Зелените“. Автор е на над 70 медийни и научни публикации по обществено значими теми. Дипломиран воден спасител към БЧК, доброволец при гасене на пожари в планински терени и други кризисни ситуации.

Кърджилов е поддръжник на бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева, чийто адвокат е Николай Хаджигенов, част от „Отровното трио“ и главен организатор на палатковите лагери.

„Вдигаме с „една степен“ тона на коментарите си за протеста“, заяви на извънредния брифинг зам.-шефът на Охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров. Той допълни, че има много оплаквания на граждани и следобед ще продължат преговорите с протестиращите, за да се допуснат линии на градския транспорт да преминават през възловото кръстовище. Според него преговори се водят по-лесно, когато не присъстват медии.