петък, 26 април 2024 г.

„Леви“ и „десни“ искат оставката на Гешев

БСП и „Да, България“ едновременно атакуват главния прокурор Иван Гешев, като използват различни средства.

Докато депутатите от левицата разчитат на институционални методи, то младежите от партията на Христо Иванов правят днес от 19 ч публично събитие, наречено „Масово хвърляне на каскети пред Съдебната палата“.

Христо Иванов подгря акцията днес, като по обяд публично настоя за уволнение на главния прокурор заради тежки и системни нарушения на служебните му задължения. Той се включи на живо от пространството пред Министерски съвет, за да изложи мотивите на „Да, България“.

Ето част от тях:

„Ангажираме отговорността на Бойко Борисов пред цялата нация да разпореди на своя министър на правосъдието, който да е той, да внесе този сигнал във ВСС и да стартира производството за осбождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. Без това действие не можем да възстановим правовия ред в България. Без това действие не можем да завършим това, което хората започнаха на Росенец, а именно – осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на Сарая и Пеевски, в която империя Иван Гешев и Бойко Борисов са просто слуги. И затова хората искат техните оставки, но тези оставки са просто началото на един дълъг процес, който минава през избори, който минава през нов парламент, който да направи конституционни промени, да реформира прокуратурата, да изчисти регулаторите, държавната администрация, службите, публичните медии, от назначенците на Пеевски и на Сарая и така да рестартираме българската държавност.“

Публикувахте от Hristo Ivanov в Сряда, 22 юли 2020 г.

Кой и как може да уволни главния прокурор?

Процедурата е разписана в Конституцията и в Закона за съдебната власт – тя е огледална на процедурата по назначаването и протича изцяло във Висшия съдебен съвет (ВСС). Формално се завършва от президента.

Висшият съдебен съвет се състои от общо 25 членове – 14 от тях са от съдийската колегия, 11 – от прокурорската. В състава на ВСС влизат и „тримата големи“ – главният прокурор и председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Двама от 11-те членове на прокурорската колегия обаче освободиха постовете си, за да станат заместници на Иван Гешев – Пламена Цветанова и Даниела Машева. Техните места в кадровия орган все още не са попълнени и в момента прокурорската колегия на ВСС се състои от 9 души.

Парламентът няма отношение към отстраняването на главния прокурор, тъй като това не е органът, който го е назначил. Народното събрание единствено може да изиска доклад, който има информативни функции.

„МлаДа България“ припомнят накратко професионалното развитие на Гешев през последната една година.

Кратката история на един каскет:

Публикувахте от МлаДа България в Сряда, 22 юли 2020 г.

Парламентарната група на БСП внася в деловодството на Народното събрание искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев.

Депутатите ще изискат от главния прокурор и доклад за действията му от началото на мандата досега, съобщава БНР.

БСП питат оправдано ли е оповестяване на лични чатове по текущи разследвания. Депутатът Антон Кутев призова за оставката на Гешев.

Над 70 депутати са подписали искането, каза Антон Кутев.

Главният прокурор трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите за държавата през този период – от януари до юли, включително. Този доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание, като изрично подчертавам, че предложението включва докладът да бъде разгледан в зала“, обясни пред журналисти в парламента депутатът Антон Кутев.

Според него целта на тази процедура е да се изясни какви точно са правомощията на ръководителя на държавното обвинение, както и да стартира обществен дебат за това какви всъщност трябва да бъдат.

„Конкретно говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога и как? Без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и как да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат властите?“, попита Кутев, който настоя на всички тези въпроси отговор на даде главният прокурор Иван Гешев.

„Ние последователно сме „за“ оставката на Иван Гешев и продължаваме да настояваме за нея“, заяви още депутатът от левицата. От партията се надяват докладът да постави началото на поредица от действия, които да поставят на политическо и публично обсъждане правомощията на прокуратурата и взаимодействията и с действащото законодателство.

АНТЕНИ

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html