петък, 26 април 2024 г.

Върховна административна прокуратура: Има нередности на Алепу и „Росенец“

След проверки, извършени под шапката на Върховна административна прокуратура, стана ясно, че са открити редица нарушения, в това число незаконосъобразно ограничаване на достъпа до плажна ивица, съобщава bTV.

Проверките на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация засягат „Алепу вилидж“ и „Росенец“.

Първият обект предизвика широк отзвук сред обществото, тъй като хотелски комплекс беше представен като „подпорна стена“, а вторият е известен като летните сараи на Ахмед Доган.

Вниманието към него предизвика лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов преди по-малко от две седмици, като пристигна по вода на плажа, а скандалът, който последва, доведе до редица събития в държавата и се превърна в основен двигател на протестите.

В парк „Росенец“ „се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица“, пише в съобщението.

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността Алепу – Созопол, е установила изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

Проверка в местността Аркутино е констатирала, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Липсва обаче строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено още през 1992 година. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта, подчертаха от прокуратурата.

В местността Буджака пък е установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават, заявиха още от прокуратураата.

източник: dnes.dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html