Начало БЪЛГАРИЯ Екатерина Захариева спрягана за премиер

Екатерина Захариева спрягана за премиер

Външният министър Екатерина Захариева е спрягана за премиер, твърди отлично информиран източник за „Антени“. Бившият секретар на президента Росен Плевнелиев е най-вероятната кандидатура, въпреки че във въртележката от имена се чуват още двамата зам.-председатели на ГЕРБ Томислав Дончев и Димитър Николов.

Захариева ще заеме мястото на Бойко Борисов в евентуален експертен кабинет, ако се сбъднат прогнозите, че Бойко Борисов подаде оставка и не се тръгне към предсрочни избори. По-рано днес, веднага след петия вот на недоверие, Дончев заяви, че ще има промени в кабинета, а темата за оставки също не е изключена от обсъждане.

Идеята за експертно правителство е не на кого да е, а на Ахмед Доган, който обича да казва, че управлява държавата и всички важни въпроси минават през неговото одобрение. Двама от тримата, спрягани за най-високия пост в изпълнителната власт, не влизат в неговите планове и това са Дончев и Николов.

Екатерина Захариева е сред фаворитите и на Бойко Борисов, който заради нестихващите протести обмисля да се оттегли от поста си и да го сдаде на външния министър. Не е без значение и фактът, че Захариева е жена, а това, чисто стратегически, може да потуши до известна степен напрежението по улиците. Борисов разчита да остане на заден план за известно време, за да постегне редиците на ГЕРБ преди изборите.