събота, 27 април 2024 г.

Хакери удариха в Туитър Илон Мъск, Джеф Безос и Барак Обама

Акаунтите в социалната мрежа Туитър на множество известни хора бяха разбити от хакери днес, съобщава lenta.ru. Кибермошениците са проникнали в профилите на Илон Мъск, Бил Гейтс, Джеф Безос, Кание Уест, Барак Обама, сегашния кандидат-президент на Демократическата партия Джо Байдън, както и на други популярни личности. На техните страници се появи искане за получаване на биткойни в размер на 1000 долара.

Аферистите използваха отдавна известна схема, а някои от засегнатите все пак са изпратили пари. Смята се, че са преведени около 100 000 долара. Освен на частни лица били са счупени профилите и на големи компании – Apple, Uber и Bloomberg. Атаката се смята за най-голямата в историята на Туитър. Засегнати са стотици профили, включително и имейли.

Експерти смятат, че хакерската атака ще расте лавинообразно и ще бъдат ударени хиляди акаунти, които следват известните личности. Потребителите се опитват да премахнат съобщенията, но те се появяват отново и отново. Такъв е случаят с акаунта на Илон Мъск. Хакерското нападение може да се обърне във финансови и политически спекулации, предупреждават експерти. Например възможно е да има спекула с акции на борсата, тъй като много търговски системи анализират Туитър. Акциите на самата социална мрежа вече паднаха на борсата. Компанията засега отказва коментар, но спира потребилите да пращат нови съобщения.

АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html