петък, 26 април 2024 г.

САЩ върна екзекуциите на федерално ниво

Дълбоко разделеният Върховен съд на САЩ отмени ограниченията за ...

Върховният съд на САЩ реши, че федералните власти имат право да подновят изпълнението на смъртните наказания на национално ниво. По този начин съдиите отхвърлиха молбите за отлагане на наказанията, съобщава Ройтерс.

Това ще бъдат първите екзекуции на федерално ниво от 17 години, досега тази мярка се прилагаше само от отделните щати. Петима от съдиите гласуваха „за“, четирима бяха против. Тази седмица се очаква да бъде изпълнена присъдата на двама души, които се намират във федерален затвор в Индиана.

На 13 юли Апелативният съд в САЩ също отхвърли искането за отлагането на екзекуциите. В мотивите си близките на престъпниците посочваха страха от зараза с коронавирус по време на процедурата по умъртвяването. Един от осъдените на смърт е Даниел Луис Ли, който е член на група на привърженици на превъзходство на бялата раса и е убил тричленно семейство. Други двама ще бъдат инжектирани със смъртоносни вещества, те са осъдени за убийства на деца. Близките и роднините на жертвите и на убийците могат да присъстват на екзекуциите.

През 1976 година Върховният съд на САЩ възстанови смъртното наказание. Оттогава досега са били екзекутирани повече от 1500 души, но само трима от тях са федерални престъпници. Останалите са жертви на местното правосъдие и местните власти. За последно федерален престъпник бе екзекутиран през 2003 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html