вторник, 30 април 2024 г.

Корнелия Нинова: Ще искаме вот на недоверие на кабинета заради пуделщината в политиката

Снимка Фейсбук

БСП призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев. Ако не се случи, с „Възраждане“ ще внесат вот на недоверие срещу служебния кабинет, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От парламентарната група на ИТН изразиха подкрепа, но уточниха, че имат съмнения как стои юридически този въпрос.

“Вотът на недоверие ще бъде на основание нарушаване на Конституцията, на принципа на неутралитет на служебния кабинет, изпълнение на политическа воля и съмнения за злоупотреби и манипулации на изборите”, посочи Нинова. По думите й служебният кабинет трябва да бъде равно отдалечен от партиите, да е неутрален и да проведе честни избори. „В тази ситуация ние подлагаме на съмнение честността на изборите. Това, което направи Борисов, а после послушно изпълни Главчев, е сериозен удар по принципите на правова държава, конституционен ред, на закони… Оттук нататък не може да имаме сигурност как ще работи служебният кабинет, очевидно е на каишка и ще изпълнява това, което каже Борисов“, заяви тя.

В декларация от партията тя посочи, че в последните 48 часа в държавата се случват неща, които представляват погром върху държавността и принципите на правовата държава.

„Ще припомня събитията с дословни цитати: 2 април, Бойко Борисов: „Не се месим за служебното правителство“. 9 април – Бойко Борисов: „Категорично заявих пред посланиците на страните от ЕС, че ГЕРБ няма връзка със служебното правителство“. Категорично сте ги излъгал, г-н Борисов – посланиците на ЕС. 15 април, Бойко Борисов: „Главчев да смени външния министър. Ако служебният премиер Главчев не се съобрази с тази препоръка, ще направя да се съобрази впоследствие“. Няколко часа по-късно външният министър е сменен. 5 април, Димитър Главчев: „Не виждам кой би ме убедил да направя промени в кабинета“. Е, сега, г-н Главчев, видяхте ли кой би могъл да ви убеди да направите промени в кабинета? Не да ви убеди – да ви принуди, да ви заплашва, че ако не го направите, ще има тежки последици за вас. Ако не сте го видял кой е – целият български народ го видя, а и европейските ни партньори, които Борисов персонално е излъгал – също го видяха“, посочи в декларацията Нинова.

По думите й това е „пуделщината“ в политиката. „Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите? И тях ли ще изпълни“, допълни тя.

„Ето това е промяната в Конституцията и съдебната реформа – узаконяване на беззаконието, погром над държавността и основните принципи на правовата и демократична държава за прозрачност, разделение на властите и честни избори. Паралелната държава стана официална, ръководена лично от Бойко Борисов – навремето по телефона на шефа на митниците, на Висшия съдебен съвет, сега вече директно на служебния премиер“, заяви Нинова.

Общо 67 пописа са сложени под предложения от „Възраждане“ и подкрепен от БСП и „Има такъв народ“ вот на недоверие към служебния кабинет. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html