четвъртък, 11 април 2024 г.

В НС ще обсъждат безплатните лекарства за хората с редки болести

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Здравната комисия в парламента ще разгледа внесения преди два дни законопроект, с който се предлага държавата да плаща лечение на хора с редки заболявания след навършване на 18 години, ако са го започнали преди да стигнат пълнолетие, съобщава БНР.

От неправителствената организация „Общност Мостове“ реагираха с позиция до комисията, в която посочват, че промяната ще обхване малка група хора, а много други ще останат дискриминирани.

Проектът предвижда държавата да поема лекарства и медицински храни за пациенти с редки заболявания, навършили 18 години, както в момента заплаща това за децата с такива болести.

От „Общност Мостове“ посочват, че това ще обхване само хората, които имат поставена рядка диагноза, към момента на влизане в сила на промяната са деца до 18 години и вече се лекуват по реда на наредбата за медицински услуги извън обхвата на здравното осигуряване.

В същото време пълнолетни хора, които са били изключени от възможностите за лечение по този ред, ще останат пренебрегнати и с нарушени пациентски и човешки права.

Организацията предлага текст, който да гарантира заплащане на лечение извън задължителното здравно осигуряване за навършили 18 години, независимо кога е възникнало заболяването им, и обхващащ хората с редки форми на често срещани заболявания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html