понеделник, 15 април 2024 г.

Премиерът от Брюксел: Борисов се крие

Снимка: МС

Премиерът в оставка Николай Денков настоя отново партньорите да седнат на масата на преговорите, за да видят дали счупеното може да се поправи. „Разумното решение през цялото време е да седнем на масата на преговори и да тръгнем от изходна позиция“, каза той от Брюксел, съобщи БНР.

Според него груба грешка би било да се вкара за гласуване в Народното събрание решение само с кандидат за министър-председател Мария Габриел. „Няма избран премиер, без избран Министерски съвет“, категоричен бе Денков и добави: „Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра“.

Очаква се отговор на въпроса: Ще продължи ли ротационното управление?

Денков съобщи, че Кирил Петков вчера се е опитал да осъществи контакт с Бойко Борисов, но… „Борисов се е скрил“. Той уточни, че не знае какво се случва в София, тъй като през целия ден в четвъртък е бил на европейския съвет в Брюксел. „Не зачерквам никого“, посочи той за бъдещето на Асен Василев в следващо правителство. „Аз съм готов на всякакви компромиси, които ще доведат до работещо и стабилно правителство“, заяви  още премиерът в оставка.

По думите му, Мария Габриел е направила голяма политическа грешка. „Така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното, дали тя би могла да е премиер, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. Трябва да се търси подкрепа и от двете политически сили. Не е важно едно или друго лице, а правителство, което ще работи“.

В заключение Николай Денков посочи: „Още се надявам, че ще се реализира първият мандат, ако не – ще се опитаме с втория“.

Преди ден от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ разпространиха позиция, в която се обърнаха към колегите си от ГЕРБ-СДС с думите: „Ваша е отговорността да кажете как може да продължим“. От ГЕРБ-СДС обаче им отговориха, че разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html